Bivši hrvatski ministar odbrane Kotromanović priznao da je zoljom pucao na vozilo Ratka Mladića 1991. godine

27.11.2017. 12:50
Piše:
Tanjug
Ratko Mladić / Izvor: Profimedia
Udaljenost je bila samo 4-5 metara...

Bivši hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović, u vladi nekadašnjeg premijera Zorana Milanovića (SDP), izjavio je da je u ratu 1991. godine zoljom pucao na vozilo, a nije znao da se u njemu nalazio Ratko Mladić.

- Prvi put smo koristili zolje i ja sam pucao na oklopno vozilo u kojem je bio Mladić. Udaljenost je bila samo 4-5 metara, a zolji je potrebno minimalno 70-80 metara da se aktivira. I projektil je, naravno, napravio rikošet, odbio se i eksplodirao stotinak metara dalje... - ispričao je Kotromanović.

Bivši ministar odbrane i penzionisani štabni brigadir Hrvatske vojske Ante Kotromanović je, povodom prvostepene presude Mladiću na doživotnu zatvorsku kaznu, kazao da nije siguran da je to primerena kazna za bivšeg generala, s obzirom na to šta se, kako je rekao, sve događalo od 1991. kad je postao zapovednik Kninskog korpusa pa do zadnjih ratnih operacija koje su se događale u BiH. 

PRESRETNUTI RAZGOVORI MILOŠEVIĆA SA MLADIĆEM IZ 1996. GODINE: Ratko, ne dam te Hagu!

Ante Kotromanović / Izvor: Foto: Youtube printscreen/ bojan glavasevic

Govoreći i ličnom iskustvu s Mladićem, Kotromanović kaže da je on komandant Kninskog korpusa, protiv kojeg se Hrvatska borila, a u BiH je, podseća, bio zapovednik vojske protiv koje smo izveli niz složenih operacija i na kraju ga porazili.

- Iako je završio vojnu školu JNA o njemu nikad nisam razmišljao kao o nekom velikom vojnom strategu, uostalom, mi smo tu takozvano struku doveli do višekratnih poraza. Ali, što se tiče samog Mladića, imali smo dosta bliski susret 1991., dok sam bio u specijalnim jediicama. On je putovao prema Hrvacama kod Sinja na pregovore s Ivom Čovićem, a mi smo bili tad već nekoliko dana u neprijateljskoj pozadini - naveo je Kotromanović.

Ovako je izgledao njihov susret! Nakon suđenja Karadžić je rekao Mladiću: "Srećne ti rane, junače"

Ratko Mladić / Izvor: Reuters

U daljoj priči navodi da je napravljena jedna akcija na borbena vozila koja su nailazila iz smera Vrlike, a u jednom od tih vozila je, što mi tada nismo znali, bio i Ratko Mladić. 

- Tad smo po prvi put koristili u akciji zolje i ja sam iz tog oružja pucao na borbeno oklopno vozilo u kojem je bio Mladić. Ali, udaljenost vozila je bila samo 4-5 metara, a zolji je potrebno minimalno 70-80 metara da se aktivira. I projektil je, naravno, napravio rikošet, odbio se od vozila i eksplodirao stotinjak metara dalje. Kad je Mladić nakon toga došao u Hrvace, pričao mi je Čović, pretio im je, vikao i gotovo ih zarobio. No, mi stvarno nismo tad znali da je on unutra. Jednostavno smo izvršavali svoje zadatke kao specijalne jedinice - rekao je Kotromanović.

 

Piše:
Tanjug
27.11.2017. 12:50
Pogledajte više