Bugarska prati britanski "trend": Opozvan ambasador u Rusiji zbog slučaja Skripalj

27.03.2018. 16:18
Piše:
Tanjug
Bugarska, Sofija, parlament / Izvor: Profimedia
Premijer Bojko Borisov ranije izjavio da ne planira povlačenje diplomata

Bugarska je saopštila da je svog ambasadora u Rusiji danas pozvala na konsultacije u vezi sa napadom nervnim agensom u Britaniji, za koji London optužuje Moskvu.

Borisov i bugarski ambasador u Moskvi, Bojko Kocev, razgovarali su o napadu na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku, kao i o reagovanjima u Rusiji, Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici, saopštila je Služba za saradnju s medijima bugarske vlade.

Ovo saopštenje označava pooštravanje stava Sofije, četiri dana nakon što je bugarski premijer Bojko Borisov izjavio da ne planira da opozove bugarskog diplomatskog izaslanika u Moskvi.

Bugarska / Izvor: Profimedia

Borisov je u petak naveo da mu je, iako postoji "velika verovatnoća" da Rusija stoji iza tog napada, potrebno više čvrstih dokaza, izrazivši zabrinutost da će opoziv ambasadora EU dodatno naškoditi odnosima s Rusijom.

Bugarska, trenutno predsedavajuća EU, nije otišla toliko daleko kao Britanija i druge zemlje članice tog bloka koje su direktno optužile Rusiju da je izvela napad i koje su proterale ruske diplomate.

London, inače, optužuje Moskvu da je u napadu, izvedenom 4. marta u engleskom gradu Solsberiju, upotrebila nervni agens "novičok" iz sovjetskog perioda, dok Rusija to poriče.

 

Piše:
Tanjug
27.03.2018. 16:18
Pogledajte više