Dakle, NIKAD? Putin će posetiti Hrvatsku samo ako bude imao DOBAR RAZLOG!

13.04.2018. 11:33
Piše:
Tanjug
kolinda grabar kitarović, vladimir putin / Izvor: Profimedia
Putin još nije ni prihvatio poziv

Iako je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao da u ovom trenutku nije poznato kada će novi-stari ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Hrvatsku, na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitrović, zagrebački Večernji piše da će šef ruske države doći u Zagreb samo ako ima jako dobar razlog za to. 

I to je, piše liste, ponajpre ekonomski kao što je izuzetno jačanje privrednih odnosa i ozbiljnije investicije.

- Bez konkretnih rezultata posete ruski predsednik ne ide na put - piše Večernji i dodaje, pozivajući se na svoja saznanja, da je na sastanku u Sočiju između ruskog predsednika i hrvatske kolegice izneseno da bi projekt finansiranja plinofikacije, koji Rusija gura, Putina sigurno doveo u Hrvatsku.

Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Za sada je bilo kakav scenario dolaska ruskog predsednika prilično dalek i nedefinisan, navodi list.

Ambasador Azimov o tome da bi Putin u Hrvatsku mogao stići pre kraja mandata Grabar-Kitarović, nakon čega se ponovno počelo nagađati o terminima dolaska iako ruski predsednik nije (još) ni prihvatio poziv hrvatske predsednice, a kamoli da se poseta počeo pripremati, može se promatrati kao znak dobre volje da se u ovoj situaciji, kada su odnosi nakon proterivanja diplomata uzdrmani, omekšaju i pokrenu u smeru ponovne normalizacije i nastavka saradnje, navodi Večernji.

Uostalom, dodaje, sam Azimov je rekao da on “vatrogasac” i da “želi da minimalizuje negativne efekte”.

Treba videti hoće li ovakav pomirljiv ton Hrvatska tumačiti dvojako - kao ruku pomirenja ili pak kao slabost, piše list koji, kako navodi, saznaje da oni procesi koji su počeli pre epizode s proterivanjima diplomata, kao što je rešavanje pitanja zgrade veleposlanstva Rusije, idu dalje. 

S druge strane, piše dalje Večernji, ekonomski odnosi mogli bi biti bolji jer 30-postotni rast trgovinske razmene u 2017. u odnosu na godinu pre velikim je delom tek posledica rasta cene energenata.

Potom, dodaje, još uvek postoji problem zagonetnog pisma iz ruskog ministarstva energetike. 

Kolinda Grabar Kitarović / Izvor: Profimedia

U pismu za koje ruska strana tvrdi da ga je poslala ministru Tomislavu Ćoriću u drugoj polovini prošle godine, kako su rekli, piše da je Rusija ponudila pomoć u finansiranju projekata plinofikacije.

Mesecima nakon toga još nije dobijen odgovor na ponudu. 

KAJGANA za PREMIJERA! Opozicija zasula Ramu jajima, brašnom i drugim predmetima, a onda je on skinuo sako (VIDEO)

Ministar energetike Tomislav Ćorić lani je rekao da Hrvatska nije dobila konkretne ponude. 

- Iako se nagađalo da bi se baš u Hrvatskoj mogli susresti američki predsednik Tramp i ruski predsednik Putin, to je malo verovatno i njihov bilateralni susret mogao bi biti na marginama zasedanja G20 krajem ove godine - navodi Večernji.

Piše:
Tanjug
13.04.2018. 11:33
Pogledajte više