DALMACIJA U NEVERICI: Pada PDV, ali pada i CENA STRUJE za čak 10%

19.05.2017. 17:23
Piše:
Srbija Danas/ Net.hr
Plaćanje računa / Izvor: Profimedia/ilustracija
Smanjenjem PDV-a na električnu energiju s 25 na 13 posto, građani bi trebalo da plaćaju deset posto nižu cenu za isporučenu uslugu.

HEP ponovno kasni sa slanjem uplatnica za novi obračunski period. Potrošačima kojima se obračunski period obračunava na pola godine završava se u aprilu, akontacione rate još nistu stigle. Slično se dogodilo i prošle godine.

Vesić: Šapić odmah da ukloni objekat u Studentskoj 45 

Građani su u strahu da će uz obračun razlike te rate za maj morati plaćati još i zatezne kamate, s obzirom da je datum dospeća obično 20. u mesecu.

Nelegalna gradnja na Novom Beogradu! Vesić: Grad je poslao inspekciju, ŠAPIĆ JE ODGOVORAN!

Ipak, HEP tvrdi da do toga ipak neće doći. Očitavanje brojila završeno je 11. maja, računi će biti poslati osam dana kasnije, a datum dospeća biće pomaknut na 31. maj. HEP, međutim, zaboravlja da će korisnici za desetak do 15 dana morati podmirivati ratu za jun. Ili im nije bitno.

Struja / Izvor: Profimedia

Obračun potrošnje mnogi s nestrpljenjem očekuju jer se nadaju uštedi zbog pojeftinjena koje je stupilo na snagu s prvim danom 2017. Podsetimo, smanjenjem PDV-a na električnu energiju s 25 na 13 posto, građani bi trebali plaćati deset posto nižu cenu za isporučenu uslugu. Mnogi se nadaju da su preplatili struju u prethodnom obračunskom razdoblju. Rate za sledećih šest meseci, od maja do novembra, trebalo bi da budu deset posto niže u odnosu na one u istom razdoblju prošle godine, potvrdio je HEP.

- Obračunati iznos zavisi, naravno, od potrošnje, a ako je ona ista kao i ranije, iznosi novih uplatnica i računa biće manji za oko 10 posto- navode iz HEP-a.

Stručni savetnik za energetsko tarifiranje iz udruženja ‘Splitski potrošač’, Nenad Kurtović, napravio je izračun za prosečno dalmatinsko domaćinstvo koje nema na raspolaganju alternativne izvore energije. Takvo bi domaćinstvo moglo uštedeti godišnje 696 kuna.

Lani je za električnu energiju jedno takvo domaćinstvo potrošilo 7254.75 kuna, dok će ove godine, uz smanjenje cene od 10 posto, platiti 6558.29 kuna.

kalkulator, papir, olovka, račun, brojevi / Izvor: Profimedia

No, naglašava Kurtović, cena struje ubrzo će ponovno početi rasti, i to već najkasnije u drugoj polovini godine. Razlog je to što država jednostavno nema novca za isplatu naknade proizvođačima obnovljivih izbora energije po povlašćenim tarifama, što je početkom godine kao neizbežno najavio sad već bivši ministar energetike i zaštite okoline Slaven Dobrović.

Stručnjak smatra kako se od spomenutog povećanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije odustalo samo kako bi se takva odluka iskoristila pre lokalnih izbora.

- Reč je o tomu da je Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) u 2016. godini već nedostajalo 300 miliona kuna za isplatu naknade proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, a ove će godine situacija biti još gora. Naime, svaki dan nedostaje približno 1,1 milion kuna za ovu svrhu! Teret, kako stvari stoje, ne mogu snositi samo snabdevači, nego i građani, te poslovni subjekti. Bojim se i da će naknada skočiti sa 3,5 na 12 lipa po potrošenom kilovatsatu, umesto na 7,5 lipa, kao što je bilo najavljivano, jer to jednostavno neće biti dovoljno za pokrivanje svih troškova.

- Ako se moja pretpostavka pokaže tačnom, domaćinstva više neće osećati pogodnost ovog smanjenja PDV-a na električnu energiju, nego će plaćati istu cenu struje kao i 2016. godine ili čak i veću. Najveći šok će osetiti poslovni subjekti kojima računi mogu biti i do 20 posto veći. Taj snažan udar na poduzetnike imaće za posledicu to da će i ostale potrošačke cene neizbežno ići gore- kaže Kurtović.

HEP pak kaže kako najavu eventualnog povećanja naknade za obnovljive izvore energije trebaju dobiti iz Vlade te da zasad o tome ništa ne znaju.

Piše:
Srbija Danas/ Net.hr
19.05.2017. 17:23
Pogledajte više