DODIK O DIPLOMATSKOM SKANDALU: Šta su uradili Džaferović i Komšić odbijajući da vide Lavrova

15.12.2020. 14:49
Piše:
Tanjug
Sergej Lavrov i Milorad Dodik / Izvor: Foto: Tanjug/AP
Neverovatno da se Rusija zalaže za unutrašnji suverenitet BiH, a dva člana Predsedništva navijaju da onaostane protektorat

Srpski član i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da su članovi Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, nedolaskom na sastanak sa šefom diplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, naneli štetu upravo onome za šta se formalno zalažu, a to je BiH, koja je imala tu čast da je poseti jedan od vodećih svetskih diplomata.

Prekomerna upotreba antibiotika može biti ŠTETNA: Uradite OVO i smanjićete rizik od infekcija!

Prekomerna upotreba antibiotika može biti ŠTETNA: Uradite OVO i smanjićete rizik od infekcija!

PROSLAVA BOŽIĆA I NOVE GODINE U KOMŠILUKU: Crnogorci spremni da se još jače bore protiv korone

PROSLAVA BOŽIĆA I NOVE GODINE U KOMŠILUKU: Crnogorci spremni da se još jače bore protiv korone

KORONA GALOPIRA KOD KOMŠIJA: Umrlo 47 ljudi, novozaraženo 869 osoba

KORONA GALOPIRA KOD KOMŠIJA: Umrlo 47 ljudi, novozaraženo 869 osoba

Dodik je ocenio takvo ponašanje Džaferovića i Komšića nedoraslim.

- Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svetsku velesilu ispali su smešni i pred svojim narodom i pred svetskom političkom scenom - istakao je Dodik.

Dodik je rekao i da "sve što su eventualno imali da primedbuju ruskom šefu diplomatije dva člana Predsedništva mogli su da to učine direktno, na teritoriji koju smatraju svojom, ali nisu smeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatskli skandal".

- Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja zvanična obeležja koja koristi na osnovu ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizovao nešto što crpi uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu za čije poštovanje se zalaže Ruska Federacija, a na osnovu kojeg postoji i BiH - upitao je Dodik.

Migrantska kriza veliki problem

Sagovornici su razgovarali i o pojačanom prilivu migranata u BiH, koji predstavljaju bezbednosni i socijalni problem. Zajednički je ocenjeno da je potrebno intenzivnije raditi na pronalaženju rešenja za problem migrantske krize.

- Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije Visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsedništva, to je tek skandalozno. Nije valjda da se ministar spoljnih poslova Ruske Federacije zalaže za unutrašnji suverenitet BiH, a dva člana Predsedništva navijaju da BiH ostane protektorat - konstatovao je Dodik.

Naveo je da je zbog svega toga rekao da je njihov nedolazak najslikovitije objasnio dubinu problema u kojima tavori BiH.

- Ako su ovim hteli da se dodvore Bošnjacima muslimanima, nadam se da će znati da im objasne zbog čega BiH trpi finansijsku štetu, zašto pada broj radnih mesta - rekao je Dodik i upitao šta ako Ruska Federacija odluči da na ovaj skandal odgovori smanjenjem privredne saradnje.

Naglasio je da je kao predsedvajući Predsedništva BiH jutros u Sarajevu ugostio šefa ruske diplomatije, imao odličan sastanak i dodao da se raduje svakom susretu sa njim ili bilo kojim visokim zvaničnikom ove prijateljske države.

Odnosi BiH i Rusije bez otvorenih pitanja

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov naglasili su da dve zemlje imaju dobre političke odnose i bilateralnu saradnju, bez otvorenih pitanja, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Navodi se da je izražena nada da će bilateralna saradnja nastaviti da se razvija na obostranu korist. Ruska Federacija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, navodi se i dodaje da je istaknut zajednički interes za dodatno jačanje ekonomske saradnje.

Ministar Lavrov zahvalio je predsedavajućem Dodiku na dobrodošlici i naglasio podršku Ruske Federacije miru i stabilnosti u BiH.

Piše:
Tanjug
15.12.2020. 14:49
Pogledajte više