Dodik OŠTRO odgovorio Vašingtonu: Ni američka, a ni NATO baza neće biti u Brčkom, niti bilo gde u BiH

05.12.2017. 00:59
Piše:
Srbija Danas/ Fakti
Milorad Dodik / Izvor: Profimedia
Predsednik Srpske kaže da je potpuno uveren da od toga nema ništa

Otvaranje američke vojne baze u Brčkom, što zagovara "Atlantski savet", neće proći. Američka, a ni NATO baza neće biti u Brčkom, niti bilo gde u BiH.

Treba odbaciti bilo kakav predlog da na prostoru BiH bude američka vojna ili NATO baza. Njihovo vojno prisustvo već je ovde dovoljno dugo da treba razgovarati o tome kako demilitarizovati BiH, a ne kako je dodatno militarizovati. 

- Da bi neko, recimo, odlučivao o Brčkom, odluku mora da donesu organi BiH - rekao je Dodik.

Milorad Dodik / Izvor: Profimedia

Predsednik Srpske kaže da je potpuno uveren da od toga nema ništa, jer Predsedništvo BiH ne može da donese takvu odluku s obzirom na to da je Narodna skupština Republike Srpske donela svoju odluku o vojnoj neutralnosti.

DODIK: Mladić je istinski heroj i patriota, ovo je pokušaj udara na slobodu ČITAVOG JEDNOG NARODA!

Brčko distrikt je zajedničko vlasništvo dva entiteta, nije u vlasništvu BiH nego dva entiteta, tako piše u arbitražnoj odluci, podsetio je predsednik Republike.

Zamoljen da prokomentariše izjavu izvršnog direktora američke organizacije "Atlantski savet" Dejmona Vilsona koji je rekao da se Amerika povukla iz BiH i "prepustila Rusima da započnu podle igre u regionu", Dodik je naglasio da u BiH ne vidi nikakve "igre Rusa", pogotovo ne vojne.         

Moskva / Izvor: Profimedia

- Očigledno da se neko ko sedi u Njujorku ili Vašingtonu više boji toga nego mi ovde koji ne vidimo ništa. Atlantski savet je mimo zvaničnih struktura vlasti, ali ima određeni javni uticaj. Međutim, kada se sve prati u kontinuitetu, vidi se da je ideja predsednika SAD Donalda Trampa sasvim drugačija, da je njegova predizborna kampanja i ono što je govorio o Ujedinjenim nacijama potpuno suprotno od onoga što govori Atlantski savet - rekao je Dodik.

On je dodao da su poruke iz ove organizacije da bi trebalo pojačati angažman zvanične Amerike na Balkanu i u BiH očigledno recidiv stare administracije, koja pokušava da na isti način i istim kalupom obezbedi prisustvo na nekim drugim mestima.

 

 

Piše:
Srbija Danas/ Fakti
05.12.2017. 00:59
Pogledajte više