DODIK PONOVO ZATRAŽIO AMERIČKU VIZU: Neće me sprečiti, idem u SAD

27.12.2016. 17:09
Piše:
Beta
Milorad Dodik / Izvor: Profimedia
Milorad Dodik je danas ponovo podneo zahtev za dobijanje vize za ulazak u SAD, jedino što je sada umesto diplomatske zatražio redovnu vizu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Ambasadi SAD u Sarajevu podneo zahtev za redovnu vizu, kako bi u drugoj polovini januara mogao da otputuje u Vašington da bi prisustvovao jednoj od svečanosti koja se organizuje povodom inauguracije novog američkog predsednika Donalda Trampa.

- Iz proceduralnih razloga ranije sam podneo zahtev za diplomatsku vizu, ali je moj zahtev odbijen uz obrazloženje da ne predstavljam organe BiH i da mi zbog toga ne može biti izdata ta viza, koju sam, inače, ranije redovno dobijao. Neće me sprečiti, idem u SAD - rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

U INAT NEVERNIM TOMAMA: Dodik pokazao POZIVNICU ZA INAUGURACIJU TRAMPA (VIDEO)

On je naveo da je zato danas predao zahtev za izdavanje redovne vize, izrazivši uverenje da će američku vizu "dobiti u narednih dan-dva, jer smatra da je politika koju vodi bila usmerena ka poštovanju slova Dejtonskog sporazuma", preneli su banjalučki mediji.

DODIK: SDA više ne može da računa na Erdogana i Hilari

Milorad Dodik / Izvor: Profimedia

- Kao čovek koji predstavlja Republiku Srpsku, smatram da je politiku koju vodim bila usmerena ka poštovanju slova Dejtonskog sporazuma i od toga nismo odustali - rekao Dodik.

Američka ambasada u BiH ranije danas je saopštila da podržava zakonske procese koje su protiv predsednika RS pokrenule nadležne institucije BiH zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma, kao i da se nastavlja procena odgovarajućih posledica u skladu sa zakonima SAD.

Podrivanjem Dejtonskog sporazuma ocenjena je odluka vlasti RS da održe referendum o Danu republike, koji je prethodno zabranio Ustavni sud BiH, kao i deklaracija Sabora vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata iz prošle godine u kojoj je 2018. godine najavljen referendum o samostalnosti RS.

Dodik je 3. oktobra dobio poziv Tužilaštva BiH da se kao osumnjičeni pojavi na saslušanju zbog održavanja referenduma, ali je izjavio da ne želi ići u Sarajevo, jer se u tom gradu ne oseća bezbedno i da je spreman da da izjavu u nekoj od pravosudnih institucija RS.

Piše:
Beta
27.12.2016. 17:09
Pogledajte više