DODIK U KINI: Dogovoren prvi korak u izgradnji slobodnih zona u Republici Srpskoj

03.11.2016. 11:44
Piše:
Srbija Danas/ Sputnik
Milorad Dodik / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/ RTRS
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa guvernerom provincije Sičuan Jim Lijom. Dogovoren je prvi korak u izgradnji slobodnih zona u Republici Srpskoj.

U kineskom Čengduu danas je svečano otvoren 16. međunarodni sajam Zapadna Kina, na kojem učestvuje i delegacija iz Republike Srpske, predvođena predsednikom Miloradom Dodikom.

- Republika Srpska želi da razvija specijalne ekonomske zone, kako bi Kina prepoznala Srpsku kao prostor u kojem je poželjno i isplativo razvijati ove zone, poput onih u Hong Kongu ili Kambodži. Srpska je spremna za izazove i traži konsenzuse kroz dijalog - rekao je Dodik, koji je bio jedan od govornika tokom zvaničnog otvaranja Sajma. 

Dodik se nalazi u devetodnevnoj posetu Kini, gde će učestvovati u radu privrednog foruma i sastati se sa potpredsednikom Vlade Kine koji je njegov domaćin.

Predsednik RS će se u Pekingu sastati sa internacionalnim sekretarom Komunističke partije Kine, gde će potpisati sporazum o saradnji i partnerstvu SNSD-a i te partije, što predstavlja dodatni podsticaj dobroj saradnji kineske države i kineskih kompanija sa Republikom Srpskom. Dodik je najavio i niz susreta sa predstavnicima kompanija koje su zainteresovane da ulažu u Republiku Srpsku.

 

Piše:
Srbija Danas/ Sputnik
03.11.2016. 11:44
Pogledajte više