DODIKU PRETI IZOLACIJA: I Brisel razmatra uvođenja sankcija

19.01.2017. 16:37
Piše:
Tanjug
Milorad Dodik / Izvor: Profimedia
EU razmatra opciju da se pridruži sankcijama koje su SAD uvele Dodiku

Nakon što je i zvanično objavljeno, da su SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, počele su i konsultacije između država članica Evropske unije u vezi sa uvođenjem istih mera. Ambasadorka SAD Morin Kormak rekla je juče da nema informacija o tome da će druge države slediti odluku Amerike, ali je naglasila da je taj korak koordiniran s najbližim partnerima.

EU razmatra opciju da se pridruži sankcijama koje su SAD uvele Dodiku i stavi ga pod političku izolaciju. Ovu informaciju potvrdila je ambasadorka francuske u BiH Kler Bodoni.

PREDSTAVNIŠTVO RS U VAŠINGTONU: Tramp će ukinuti sankcije Dodiku

– Mi delujemo u okviru EU i tako ćemo i doneti odluku. Kada 28 članica donese zajedničku odluku. Želim da kažem da ne postoji državni program sankcijama, nego se sankcije donose u okviru EU-rekla je Bodoni za Faktor.ba.akođe, RFE prenosi pisani odgovor portparola EU, da institucije Evropske unije i države članice prate posledice nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH, dok sarajevski mediji spekulišu da bi najmanje pet evropskih zemalja moglo da se pridruži sankcijama SAD.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE: Trampov tim će danas održati brifing za novinare dan pred inauguraciju

Prema tamošnjim diplomatskim izvorima, ambasadori tih pet država, uključujući i Nemačku, dobili su instrukcije da njihove zemlje u ovakvim situacijama prate Amerikance. Nešto slično, kako se navodi, saopšteno je i ambasadoru EU u BiH Larsu Gunaru Vigemarku.

PROVOCIRAJU TRAMPA: Severna Koreja lansira nove rakete!

Američki Stejt department potvrdio je da je predsednik RS Milorad Dodik stavljen na takozvanu crnu listu.

Sankcije protiv Milorada Dodika podrazumevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Piše:
Tanjug
19.01.2017. 16:37
Pogledajte više