Đukanoviću Zapad okrenuo leđa: Kritike Stejt departmenta zbog smene direktorke RTCG (VIDEO)

08.06.2018. 09:04
Piše:
Tanjug
Milo Đukanović / Izvor: Profimedia
Iznenađujuća poruka iz SAD

Odluka Saveta Radio-televizije Crne Gore da smeni generalnu direktorku Andrijanu Kadiju podriva slobodu medija, čija su reforma i očuvanje ključni za integraciju Crne Gore u evroatlantsku zajednicu, saopštio je američki Stejt department.

- Sjedinjene Države razočarane su zbog današnje smene Andrijane Kadije, generalne direktorke crnogorskog Javnog servisa RTCG. Crna Gora mora da uradi više da zaštiti slobodu medija i uređivačku nezavisnost svog Javnog servisa - navodi se u sinoćnjem saopštenju portparolke Heder Nauert.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir poručio je juče, povodom smene Kadije, da politika ne bi trebalo da se meša u rukovođenje javnim servisom.

Evropska služba za spoljne poslove ocenila je prethodno da je smenjivanje generalne direktorke RTCG protivno slobodi izražavanja i slobodi medija, što je osnovna vrednost EU, ali i uslov za napredak Crne Gore ka članstvu u Uniji.

Savet Radiotelevizije Crne Gore razrešio je sa funkcije Kadiju i za vršioca dužnosti generalnog direktora RTCG izabrao Božidara Šundića.

Kadija je na sednici Saveta izjavila da je njeno smenjivanje nezakonito i da je ta odluka doneta zato što je politički nepodobna.

 

Piše:
Tanjug
08.06.2018. 09:04
Pogledajte više