Hrvati su nas tukli i puštali pse na nas! SRBI su nam spasli život: Ispovest pretučenih dečaka migranata!

08.09.2018. 07:10
Piše:
Srbija Danas/Informer
Migranti / Izvor: Foto: Profimedia/Profimedia/Ilustracija
Pokušali su da pređu granicu kod Šida

Hrvatski policajci su nas brutalno pretukli kada smo pokušali da uđemo u njihovu zemlju kod Šida, uzeli su nam pare i telefone i pustili su pse na nas. Srbija nas je spasla i prihvatila nas, hvala joj do neba - kažu dečaci iz Avganistana N.S. (17), A.I. (16), i N.N. (14) koji su u sredu vraćeni sa srpsko-hrvatske granice.

Posle ukazane lekarske pomoći, prebačeni su u Prihvatni centar u Krnjači, gde se oporavljaju. Tamo će biti dok ne odluče da li će nastaviti dalje ka zemljama EU ili će zatražiti  azil u Srbiji.

Ovi simpatični dečaci kažu da nisu ni sanjali da bi hrvatski policajci mogli da budu tako brutalni prema njima.

Strašna brutalnost

Već dugo smo na putu od rodnog Avganistana, neko vreme smo proveli u Srbiji, a u sredu smo odlučili da pokušamo da pređemo u hrvatsku i nastavimo dalje ka nekoj od zemalja Evropske unije. Negde oko 23 časa zatekli smo se na granici kod Šida i sa grupom sunarodnika pokušali da pređemo iz Srbije u Hrvatsku. Međutim, kada su nas ugledali hrvatski policajci, opkolili su nas sa svih strana sa četiri automobila. Izleteli su iz kola i krenuli krvnički da nas biju pendrecima po rukama, rebrima, leđima, glavi... - kaže A. I. i dodaje da je iživljavanje Hrvata nad njima trajalo satima:

Hrvatska policija / Izvor: Profimedia

- Kada su nas pretukli, pokupili su nam mobilne telefone i sav novac i rekli nam da bežimo nazad u Srbiju. Pošto smo se pobunili i zatražili da nam vrate naše stvari, jedan policajac je pustio pse na nas. Pomislio sam da će me životinja zaklati, ali sam se jedva otrgao i kroz neku šumu pobegao nazad u Srbiju. Nekako smo stigli do Šida, na Glavnu železničku stanicu i tu smo se ukrcali na voz za Beograd, gde su nas odmah prihvatili i pomogli nam - kaže on.

Mladi Avganistanci kažu da su na svom putu prešli nekoliko granica, ali da nigde nisu osetili takvu brutalnost kao kod Hrvata.

- Do sada nigde nismo imali probleme, svuda su nas puštali, niko nas nije dirao, a kamoli da nas je krvnički tukao. Ali susret sa hrvatskim policajcima je bio nešto najstrašnije. zaista smo pomislili da će nas sve pobiti - kažu ovi mladi migranti.

Migranti / Izvor: Profimedia

Srbi su divni

U Srbiju su im previjene rane, dobili su hranu i smeštaj... Kažu da su izuzetno zahvalni našim vlastima za pruženu pomoć.

- Srbija namje spasla život, hvala joj na svemu. Nigde se nismo osetili tako dobro kao ovde, nigde nismo doživeli takvu pažnju i gostoprimstvo. U Beogradu nam je kao kod kuće, svi su sjajni prema nama. Pitam se kako je moguće da nas u jednoj državi toliko paze i poštuju, a samo stotinak kilometara dalje, u drugoj zemlji, hteli su da nas linčuju samo zato što tragamo za boljim životom - objašnjavaju ovi dečaci iz Avganistana.

 

Piše:
Srbija Danas/Informer
08.09.2018. 07:10
Pogledajte više