HRVATSKA GRCA U USTAŠKOM BLATU: Umesto Knjige o džungli, deca uče kako "Jure viče Poglavniče"

05.01.2018. 00:57
Piše:
Tanjug
Ustaše / Izvor: Profimedia
Čitava zbirka odiše nacionalističkim nabojem

Kako je moguće da deca umesto "Knjige o džungli" u školi imaju lektire sa poglavljima naslovljenim "Ples uz Čavoglave".

Tek što je zabeleženo, prijavljeno i procesuirano da je veroučitelj decu u školi učio da je Srbima trebalo nabijati glave na kolce, a pojedine Hrvate streljati ili obesiti i baciti u najbližu septičku jamu, neka je učiteljica desetgodišnjacima odlučila da odabere školsku lektiru čije pesmice imaju stihove o paranju dečje utrobe, kopanju očiju i čupanju jezika užarenim klještima - navodi se u komentaru novinarke Mirele Lilek. 

Deca u školi / Izvor: Profimedia

Kako navodi, reč je o lektiri za četvrti razred osnovne škole - zbirci pesama Zvonimira Baloga “Pusi od krampusa”. 

- Bila bi potrebna zaista temeljna provera ne bi li se utvrdilo ko je više skrenuo: a) onaj ko pesmu s nasilnim odstranjivanjem ljudskih organa odlučio da predloži u popis lektire za mališane; b) onaj ko je to odobrio ili c) onaj ko baš tu zbirku na kraju bira za čitanje deci sa spiska od ravno 25 ponuđenih autora među kojima su i Kastner, Kipling, Lindgren, tj ''Emil i detektivi'', ''Knjiga o džungli'' i ''Pipi Duga Čarapa" ističe Lilekova. 

Osim toga, ona navodi da je ta lektira “tek u konkurenciji za najgori mogući izbor lektira”. 

- Klinci u šestim razredima čitaju po izboru pojedinih učitelja Stjepana Tomaša ''Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik''. Ni tu za kontekst nije potrebno izvlačenje, tek citiranje, od poglavlja ''Jure i Bobo viču za dom spremni Poglavniče'', do poglavlja ''Ples uz Čavoglave'' koje završava rečenicom ''A uz Čavoglave te Juru i Bobu ne može se plesati, samo ratovati'' - navodi ona. 

Ustaše / Izvor: Profimedia/ilustracija

U tekstu se dalje ističe da “danas postoji to, a ranije ''Jama'' Ivana Gorana Kovačića”, ali da tu nema mnogo prostora za poređenje “niti u smislu književne vrednosti, niti poruke - “Kovačićeva ''Jama'' protest je protiv ratnog nasilja, Tomašev roman poziva na nasilje, a i ''Jama'' se u nekadašnjoj školi čitala ipak višim uzrastima, ne desetogodišnjacima.” 

Kako kaže, poslednjih godina je vidljiv veliki upliv politike u obrazovni proces, koji ide dotle da se pod političkom lupom gleda i najmanja promena u školstvu. 

- Uvek može gore, naravno, ali nije li lepo znati da zbog nama malih propusta u iole normalnoj državi kreće smena odgovornih, bez obzira na to što su na poziciju stigli pre šest meseci. Uz ''nismo to mi'' opravdanje, odgovornih nikad nema, kao ni promene - zaključuje novinarka Jutarnjeg.

Hrvatski mediji pisali su ovih dana da su neki učitelji četvrtih razreda osnovih škola u Hrvatskoj za lektiru su odabrali štivo neprimerenog sadržaja, a nadležno ministarstvo najavljuje reformu školskog programa.

Deca u školi / Izvor: Profimedia

Učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj u svom programu imaju obradu duhovne ili religiozne poezije pa se tako na spisku lektire našla knjiga "Pusa od krampusa" Zvonimira Baloga.

Ta zbirka pesama naglašava odnos čoveka i Boga, a roditelje učenika je posebno zaintrigirala pesma "Gospa Međugorska", te tvrde kako njeni stihovi nisu primereni za tu starosnu dob.

Čitava zbirka, osim izrazito religijskog karaktera, odiše nacionalističkim nabojem.

 

Piše:
Tanjug
05.01.2018. 00:57
Pogledajte više