HRVATSKA JE NOVI BERGAMO Vodeći hrvatski lekar: "Mi smo u crvenoj vrištećoj zoni!"

25.11.2020. 10:42
Piše:
SrbijaDanas/Index.hr
koronavirus / Izvor: Profimedia/ilustracija
Predsednik hrvatske lekarske komore upozorava da je Hrvatska u teškoj situaciji

Predsednik Hrvatske lekarske komore dr sc. Krešimir Luetić  rekao je da je varaždinska bolnica u teškoj situaciji te je u njoj hospitalizovano oko 200 obolelih od COVID-a. Naglasio je da se pacijenti počinju hospitalizovati u priručne objekte, odnosno šatore.

RAZNELI BANKOMAT, OSTAVILI PARE: Bizarna noćašnja pljačka ostavila trag

RAZNELI BANKOMAT, OSTAVILI PARE: Bizarna noćašnja pljačka ostavila trag

HRVATSKI ZDRAVSTVENI SISTEM JE PAO! Više nema mesta ni za teško obolele od korone

HRVATSKI ZDRAVSTVENI SISTEM JE PAO! Više nema mesta ni za teško obolele od korone

KOVID DOPRINEO NASILJU NAD ŽENAMA: Siromaštvo pojačava bes

KOVID DOPRINEO NASILJU NAD ŽENAMA: Siromaštvo pojačava bes

Luetić je dodao da sama ta situacija govori o problemu s epidemijom COVID-a u hrvatskim bolnicama.

- Mi smo u onoj crvenoj zoni, rekao bi da smo "vrištećoj crvenoj zoni" i svi trebaju jasno znati o čemu se ovde radi. Dakle, lekari, zdravstveno osoblje rešava posledicu epidemije, ali uzroci, priliv pacijenata i dalje je jednako visok te se treba poraditi na prilivu pacijenata u zdravstvene ustanove - poručio je predsednik Hrvatske lekarske komore.

Dodao je kako su Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija među najugroženijim županijama pa tako i njihove bolnice. Dodao je da je i Grad Zagreb u sve težem epidemiološkom položaju te se boji da Hrvatska kreće prema negativnom smeru epidemije.

Doktor Željko Blažinkov iz Hrvatskog udruženja bolničkih lekara kazao je da je stanje u bolnicama alarmantno te da su  odeljenja intezivne nege popunjen, a broj respiratora limitiran.

- Ako se mere uvedu ovog trenutka, one će se, ističe, videti tek za dve do tri nedelje, a brojevi obolelih svakodnevno su veliki te će vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite u jednom trenutku trebati reći gde će se i kako oboleli lečiti. Kazao je da će u jednom trenutku trebati odlučivati ko će dobiti respirator, a koga će se pustiti da umre. Poručio je kako se to još ne događa, ali u sledeće dve nedelje moglo bi doći do takvih problema jer je suistem prenategnut.

Blažinkov je kazao da puno osoblja izlazi iz funkcije zbog zaraze s Covidom, te neće biti medicinskog osoblja koje će moći lečiti pacijente. Naglasio je da se u većini bolnicama radi koronavirusa obustavljaju programi zbog nedostatka osoblja.

Blažinkov je naglasio kako je broj umrlih velik te je Hrvatska postala nova Italija.

Piše:
SrbijaDanas/Index.hr
25.11.2020. 10:42
Pogledajte više