Početkom aprila je Hrvatsku uzdrmala vest da je upravnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek Ljiljana Perić (63) zaražena korona virusom zbog čega je prvi put tokom 34 godine rada morala da otvori bolovanje.
Evo šta je rekla o tome kako i gde se zarazila, koje je simptome razvila, ali i kako je uspela da pobedi infekciju:
- Reč je zaista o trenutku nepažnje koji je bio posledica umora i iscrpljenosti. Poznato je da virus, osim kroz nos i usta, može ući i kroz vežnjaču oka. Zbog operacije oka pre nekoliko godina sklona sam infekcijama upravo na tom oku. Nakon završetka smene došla sam u sobu, skinula rukavice i rukama dirala masku, a potom sam instinktivno dirala oko koje me svrbelo. Nakon dva dana pojavilo se crvenilo na oku koje nije prolazilo od antibiotske masti. Odmah sam posumnjala na infekciju - objasnila je Perić.
Petog aprila, kako kaže, dobila je temperaturu, koja se izgubila i vratila sledećeg dana, a 7. aprila stigao je nalaz da je pozitivna.
- S obzirom na moje godine i imunokompromitiranost, ali i visinu temperature, odlučila sam da ostanem na lečenju u bolnici - kaže Perić.
Doktorka je pored temperatura imala još nekoliko simptoma bolesti o kojima je takođe govorila.
- Kad mi se drugog dana vratila temperatura, prethodila joj je groznica od 10 do 15 minuta, a onda se temperatura popela do 38,5 stepeni. Temperatura se nakon skidanja vraćala svakih šest sati i prethodila joj je groznica. Uz to je postojao veoma snažan osećaj umora i bolova u mišićima. Prva tri dana su i najproblematičnija jer se tu očekuje mogući razvoj upale pluća. Zanimljivo je da ja uopšte nisam imala kašalj, ali mi se poremetio ukus. Tako mi je ista hrana povremeno bila neslana, a potom preslana. Na nepcu sam imala vrlo izražen osećaj neprijatnosti i pojavila se blaža grlobolja - kaže Perić.
Borba se nastavila i narednih dana.
- Četvrtog dana temperatura je počela da se vraća tek svakih osam sati, potom svakih 12 sati i na kraju se petog dana potpuno spustila. Onda je temperatura opet otišla u drugu krajnost. Imala sam temperaturu od samo 35,7 stepeni. No, bio je tu onaj jasan osećaj da ozdravljam i da mi je sve bolje - priča osiječki infektolog.
Perić je otkrila da je pored lekova, pojačala unos zdravih namirnica, posebno onih bogatih vitaminom C, zatim meda i mlečnih proizvoda.
- To je zapravo sve ono što sam davala i svojim pacijentima i što sam videla i za šta sam znala da ima efekta i da pomaže. Uprkos tome što u teoriji ne bih mogla da se zarazim, i dalje nosim masku i koristim sve mere zaštite - zaključila je doktorka Ljiljana Perić.
Spremite telo za BORBU PROTIV KORONA VIRUSA: Ovo su najefikasniji načini za podizanje imuniteta i jačanje organizma (VIDEO)