JADRANSKOM PRIMORJU PRETI UNIŠTENJE? Pojavilo se opasno stvorenje u moru koje razara sve pred sobom (VIDEO)

08.09.2016. 18:37
Piše:
Srbija Danas
Jadransko more / Izvor: Profimedia
Morski predator nalik meduzi koji se pojavio u severnom delu Jadranskog mora mogao bi uništiti i jadransko primorje, zbog čega su ozbiljno zabrinuti i naši naučnici koji prate stanje.

Reč je o vrsti Mnemiopsis leidyi koja je osamdesetih uništila brojne riblje vrste u Crnom moru, a zbog nedavne pojave u Jadranskome ovu pojavu će s posebnom pažnjom pratiti stručnjaci, potvrđuje Olja Viđak iz splitskoga Instituta za okeanografiju i ribarstvo.

– Mnemiopsis leidyi nije autohtona vrsta u Jadranskome moru, ali je u severnom Jadranu, tačnije u Tršćanskom zalivu,zabeležen već 2005. godine, zajedno s drugom vrstom Beroe ovata.

Budući da je Mnemiopsis poznat kao vrsta s visokim invazivnim potencijalom, koja je osamdesetih godina prošlog stoleća, nakon nenamernog unošenja balastnim vodama brodova u Crno more,izazvala dramatične promene na svim razinama hranidbene mreže, a time i u ribarstvu, razumljivo je da pojava ove vrste izaziva zabrinutost – kaže Olja Viđak.

Mnemiopsis se hrani jedino zooplanktonskim organizmima, uključujući i planktonske stadijume riba (jaja i ličinke), te je njegov uticaj na riblji fond moguć ako se jako razmnoži.

To znači da ovaj predator ne ugrožava ribe, školjke i druge morske organizme, već, što je još pogubnije, uništava njihova jaja i ličinke.

Svakako je potrebno najpre proceniti brojnost uspostavljene populacije i pratiti njeno stanje u Jadranu, kaže Olja Viđak, da bi se uopšte moglo govoriti o eventualnim uticajima na ekosistem i ribarstvo.

– U autohtonim područjima u kojima Mnemiopsis živi (istočna obala Severne i Južne Amerike), njegovu populaciju uspešno kontrolišu druge vrste rebraša, kao na primer Beroe ovata koji sprečava eksplozivan rast Mnemiopsisa.

Mnemiopsis leidyi / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/lagunadani

Ne smemo zaboraviti da je razoran uticaj Mnemiopsisa na crnomorski ekosistem nastupio najpre zbog već postojećeg lošeg stanja okoline, opterećene eutrofikacijom (prekomernim unosom hranjivih materija), zagađenjem i prelovom komercijalno važnih vrsta riba, čime su već bili narušeni odnosi u hranidbenoj mreži i stvoreni preduslovi za oportunističku eksploziju populacije Mnemiopsisa. U Jadranu, na sreću, takve izražene probleme okoline nemamo – kaže Olja Viđak.

Budući da meduze znaju biti neugodne za ljude, sve će zanimati hoće li i ova vrsta imati iste ili slične posledice u kontaktu s ljudima.– Nema direktnog uticaja na ljude, samo indirektnog kroz navedene uticaje na morski ekosistem u smislu menjanja odnosa u hranidbenoj mreži, te posledično na privredno važne aktivnosti kao što je ribarstvo. Sami organizmi su veličine nekoliko centimetara, a pokazuju i zanimljivu pojavu bioluminiscencije, odnosno sami stvaraju svetlo procesom oksidacije.

Pojava većeg broja želatinoznih organizama (meduze, rebraši) na području severnog Jadranauobičajena je u kasno leto, te je moguće da je opažen deo njihovog životnog ciklusa karakterističan za ovo doba godine. U svakom slučaju, kaže splitska stručnjakinja, stanje populacije Mnemiopsisa će se i dalje pratiti.

Za razliku od meduza koje imaju žarne stanice, rebraši imaju lepljive ćelije ili koloblaste kojima hvataju plen, pa dodir ne ugrožava čoveka.

 

Piše:
Srbija Danas
08.09.2016. 18:37
Pogledajte više