"JASENOVAC JE MESTO NEVIĐENE PATNJE" Jazdgerdi položio venac za žrtve logora

24.03.2017. 21:58
Piše:
Srbija Danas/Srna
jasenovac / Izvor: Profimedia
Službena komemoracija jasenovačkim žrtvama biće održana 23. aprila

Američki izaslanik za pitanja Holokausta Tomas Jazdgerdi izjavio je da je Jasenovac mesto neviđene patnje velikog broja ljudi i da je bilo primereno da dođe i oda počast svim žrtvama, Jevrejima, Srbima i Romima. 

Jazdgerdi je u pratnji ministra kulture Hrvatske Nine Obuljen Koržinek danas u Spomen području Jasenovac položio venac za sve žrtve ustaškog logora smrti.

PUT NEZABORAVA ZA ŽRTVE JASENOVCA: Šef delegacije Srbije se zahvalio svima koji doprinose sećanju

KOLINDA SRBOMRZAC: Skandalozna tabla "Za dom spremni" ostaje u Jasenovcu!

jasenovac / Izvor: Profimedia

Nina Obuljen Koržinek rekla je da veruje da će "svi koji treba da budu ovde i koji su uvek dolazili", doći i na službenu komemoraciju jasenovačkim žrtvama koja će biti održana 23. aprila.

- Organizovaćemo dostojanstvenu komemoraciju, kako bi se prisetili svih žrtava koje su stradale u Jasenovcu, ali i u drugim delovima Hrvatske - rekla je ona.

Komentarišući postavljanje spomen ploče (hrvatskim vojnicima stradalim u ratu devedesetih godina) u Jasenovcu, na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni", ona je navela da se Vlada Hrvatske o tome "jasno odredila i da ne podržava ništa nelegalno i ništa što bi veličalo takve političke sisteme".

Američki izaslanik Tomas Jazdgerdi izjavio je prethodno da preživele u Holokaustu i njihove porodice vređa spomen ploča postavljena u Jasenovcu, na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni!".

MESIĆ RAZOTKRIVEN: NDH je hrvatska pobeda, Jasenovac je FALSIFIKAT! (VIDEO)

Jasenovac / Izvor: Profimedia

- Hrvatska Vlada je osnovala komisiju (Savet za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima) i nadamo se da će se ona pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima jer mi delimo demokratske vrednosti sa Hrvatskom. Teško je, pogotovo preživelim u holokaustu, gledati te simbole - naglasio je Jazdgerdi.

Jazdgerdija su juče primili predstavnici Vlade Hrvatske, ali ne i premijer Andrej Plenković.

Piše:
Srbija Danas/Srna
24.03.2017. 21:58
Pogledajte više