KAKO SU BEČIĆ I ABAZOVIĆ "REHABILITOVALI" BIVŠU VLAST: Ovako su nekada govorili o "najvećim kriminalcima u Evropi" (VIDEO)

05.07.2021. 18:24
Piše:
Srbija Danas/borba.me
Aleksa Bečić / Izvor: Foto: e-stock/Petar Jovanović
Umesto da se obračuna sa kriminalom i korupcijom, nova vlast "flertuje" sa bivšim režimom, odnosno, sa najistaknutijim akterima najvećih afera u Crnoj Gori, Milom Đukanovićem i Ivanom Brajović.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je tako pozvao Mila Đukanovića na sastanak o Tužilaštvu koji bi trebalo da se održi 7. jula, dok je lider SD-a držao govor na na jučerašnjem kongresu URA-e u Ulcinju.

Umesto da pred nadležnim organima odgovaraju za svoja nedela i višedecenijsku pljačku Crne Gore, Đukanović i Brajović su i dalje kod pojedinih predstavnika vlasti nezaobilazni faktor kojeg treba konsultovati oko svih važnijih pitanja u državi.

Predsednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić na dijalog je pozvao Đukanovića, kojeg je tačno prije godinu dana tokom budvanskog prevrata nazvao "najvećim izbornim kriminalcem u Evropi".

 

 

 

- Crna Gora danas šalje sliku nepostojanja Ustava, zakona, pravnog poretka, sliku varvarstva koja priliči samo afričkim plemenima. Ovo što je danas uradio najveći izborni kriminalac u Evropi Milo Đukanović je dno dna, najsramniji pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti koji pamti savremena Evropa. Šef operacije je najveći izborni kriminalac u Evropi Milo Đukanović, a oni koji realizuju ovu operaciju su zarobljeni ljudi, alatke i pioni u njihovim rukama. Sve će se ovo nastaviti, ali sve će se ovo zapamtiti. Svi ovi ljudi koji su se ogriješili o zakon i koji su pokušali da kao afrička plemena uspostavljaju vlast će kad tad odgovarati. To sigurno zaboraviti nećemo - kazao je Bečić.

Nije Bečić "mazio" rečima Đukanovića, ni kada ga je oslovljavao sa "dokazanim kradljivcem sopstvenog naroda", "čovekom koji je uništio i rasprodao Crnu Goru" i "sinonimom za šverc i ilegalnim poslovima".

- Zamislite kad predsednik države, uzgred rečeno ateista, u sekularnoj građanskoj državi najavljuje da će on da formira neku crkvu i to po nacionalnom šavu. Zamislite kad čovjek, čije su firme čuveni poreski dužnici, imputira nekom, a posebno crkvama i vjerskim zajednicama navodne poreske dugove. Zamislite kad čovjek koji je od džemperaša došao do multimilionera, čovjek koji je uništio i rasprodao Crnu Goru i njenu privredu, čovjek koji je častio rođenog brata, samo u jednom lakšem slučaju, preko 10 miliona eura državnih para, kaže bilo kome, a posebno crkvama i vjerskim zajednicama, da treba da vrate ono što su oteli od države? Zamislite kad sinonim za riječ šverc i ilegala, optužuje crkvu da ilegalno uvozi ni manje ni više nego sveštenstvo i monaštvo? Što bi stari rekli, ko o čemu, Đukanović o poštenju? Dakle, ateista formira nacionalnu crkvu, poreski dužnik kritikuje one koji navodno ne plaćaju porez, dokazani kradljivac sopstvenog naroda i države traži da se državi vrati oteto, obožavatelj šverca govori o ilegalnom uvozu, i to sveštenika - rekao je Bečić.

Mnogo je puta Bečić u svojim izjavama optuživao Đukanovića za sve i svašta, pa ćemo navesti najupečatljivije.

- Oni ko­ji su ra­zo­ri­li eko­nom­sko bi­će dr­ža­ve, nje­go­va­li i ma­zi­li kri­mi­nal i ko­rup­ci­ju, ko­ji su kroz KAP isi­sa­li oko 800 mi­li­o­na, uve­ća­li za­du­že­nje Cr­ne Go­re če­ti­ri pu­ta u po­sled­njih de­se­tak go­di­na. Oni ko­ji su od­go­vor­ni za broj­na ne­ra­svi­je­tlje­na ubi­stva, me­đu ko­ji­ma je ne­ma­li broj onih ko­ji su pi­sa­li ili zna­li o du­van­skoj ma­fi­ji, ko­ji­ma se, po ri­je­či­ma nji­ho­vog ko­a­li­ci­o­nog part­ne­ra, op­štin­ski od­bo­ri pre­tva­ra­ju u or­ga­ni­zo­va­ne kri­mi­nal­ne gru­pe. Đu­ka­no­vić je naj­po­zva­ni­ji je da pro­go­vo­ri upra­vo o tim ne­po­čin­stvi­ma - re­kao je Be­čić.

Milo Đukanović / Izvor: Profimedia

- Dakle, i Đukanoviću lično, a Crnoj Gori pogotovo, biće lakše ukoliko što prije shvati da je već danas čovjek prošlosti - poručio je Bečić.

- Milo Đukanović kao predsjednik Crne Gore u odnosu na novu zakonodavnu i izvršnu vlast, neće i ne može predstavljati kočnicu reformi i snažnog napretka države na putu ka punopravnom članstvu u EU - kazao je Bečić.

Pa kako je moguće da je Bečić posle svih ovih kvalifikacija izrečenih na njegov račun, pozvao Đukanovića na dijalog. Izgleda, ipak da Đukanović nije čovek prošlosti, već su Bečićeve opservacije o Milu ostale samo deo prošlosti. Zbog toga ćemo podsjetiti javnost kako je Bečić "sigurno zaboravio" i oprostio sva Milova nedela.

Milo Đukanović / Izvor: Profimedia

Istovremeno, dok je Aleksa "oprostio" Milu varvarsko preuzimanje vlasti u Budvi, URA je zaboravila koliko je neznanje i neodgovornost  Ivana Brajovića koštalo Crnu Goru. Umesto da kao potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala doprinese procesuiranju Ivana Brajovića, prvi čovek URA-e je dočekao da mu na na partijskom kongresu govori upravo lice koje je on, dok je bio u opoziciji, prozivao zbog učešća u brojnim aferama.

Podsetićemo se samo nekih izjava funkcionera URA-e u koje su se ticale bivšeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.  A nije da nije bilo materijala, zbog kojih je Brajović trebao da odgovara. Dovoljno je samo pomenuti afere "Ramada", "Petlja" i "Limenka".

- Koverta, Limenka, Solana, mnoge privatizacije, petlja autoput, Ramada, Ćehotina, narkotici u školskom brodu Jadran, Tara… Da li je neko zbog ovih afera snosio posljedice da li je neko zbog odgovornosti podnio ostavku. Građani su izašli na ulice zbog "Koverte" i oni su ispunili svoju odgovornost. Da li je Migo Stijepović podnio ostavku? Da li ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović podnio ostavku zbog „Limenke - zapitao je Abazović.

Dritan Abazović / Izvor: Foto: E-stock/Petar Jovanović

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Filip Mikić istakao je da su funkcioneri SD-a odnos prema državi pokazali i u mnogim aferama, kao što su afera Ramada, Petlja i najnovija – funkcionerski stanovi.

-SD je davno odabrao stranu, a juče je "briljirao". Ovim putem ih obavještavamo da će Crna Gora ponovo biti građanska država u kojoj će svako odgovarati za kršenje zakona, i toplo im savjetujemo da se za to počnu pripremati - zaključio je Mikić.

Informacija da će građani Crne Gore platiti dodatnih 30 miliona evra za izgradnju neplanirane petlje "Smokovac", na auto-putu, je skandalozna. Ali zvuči vrlo realno kada se zna da je za to odgovoran nekadašnji ministar saobraćaja, predsjednik SD-a i prvi čovjek afere "Ramada", Ivan Brajović, ukazao je svojevremeno potpredsednik pokreta URA Miloš Konatar.

On je podsetio da je Brajović već odgovoran za 10.5 miliona evra u aferi "Limenka".

Ivan Brajović / Izvor: Profimedia

- Nešto "sitno" za Ramadu i ako tome dodamo novih 30 miliona za petlju na auto-putu, Brajović će biti odgovoran za preko 40 miliona eura koje će platiti građani Crne Gore. I to je ono što se zna, ali zabrinjavajuće je što ne znamo još koliko će miliona građani platiti zbog neznanja i neodgovornosti Ivana Brajovića? Primjera radi za 40 miliona, koliko nas je do sada koštao Brajović, Crna Gora je mogla dobiti potpuno novi i savremeno opremljeni kliničko-bolnički centar. Za te pare mogli smo izgraditi potpuno novih 25 vrtića ili novih deset osnovnih škola u Crnoj Gori. Crna Gora danas nema luksuz da uzalud potroši novac za novu bolnicu, nove škole i vrtiće, i zato Ivan Brajović mora snositi odgovornost. Nemam iluziju da on sam ima osjećaj odgovornosti, nikad ga nije ni imao. Sjetimo se "Limenke", "Ramade" itd.-ukazao je Konatar i dodao da "Crna Gora nema vremena za gubljenje, jer građani više nemaju luksuz da sebi dopuštauju Brajovića i druge "Brajoviće", na najodgovornijim pozicijama".

Posle svega, URA je dopustila taj "luksuz" da joj Brajović bude VIP gost na kongresu.

Ispašće na kraju da su građani dali glas Demokratama i URA-i da se dodvoravaju Milu Đukanoviću i Ivanu Brajoviću i da sa njima kroje "evropsku" budućnost Crne Gore.

Piše:
Srbija Danas/borba.me
05.07.2021. 18:24
Pogledajte više