Kolinda žestoko IZVREĐALA Srbe, pa pozvala Vučića u Hrvatsku

30.08.2018. 19:58
Piše:
Srbija Danas/Agencije
Kolinda Grabar Kitarović / Izvor: Profimedia
Ona je dodala da je sudbina nestalih ključna za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Hrvatska traga za 1.922 osobe nestale u tzv. Domovinskom ratu, rečeno je u četvrtak na obeležavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Karlovcu.

Predsednica Republike Kolinda Grabar Kitarović naglasila da je to "veliki nerešen životni, humanitarni i politički problem", prenosi Hina.

- Velikosrpska agresija zadala je Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od svih. Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo rešili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim porodicama kao država još nismo ispunili - naglasila je Grabar Kitarović. 

Ona je dodala da je sudbina nestalih ključna za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da je zato toga insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom i pozvala u Hrvatsku srpskog predsednika Aleksandra Vučića. 

Poručila je da će i dalje insistirati na sudbini nestalih kao ključnom elementu daljeg dijaloga i pune normalizacije odnosa dviju država, kao i hrvatske podrške ulasku Srbije u Evropsku uniju, jer je "istina o nestalima politički minimum ispod kojega niko u Hrvatskoj ne sme da ide". 

Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je od 2016. godine intenzivirano istraživanje masovnih ili pojedinačnih grobnica nestalih žrtava. 

Ukupno se traga za 1.508 nestalih osoba i 414 njih za koja postoje saznanja da su poginuli, ali ne i gde su pokopani njihovi posmrtni ostaci, kazao je Medved. 

On je naveo da su da bi se to rešilo učinjeni iskoraci u bileteralnoj saradnji s BiH i Crnom Gorom, ali da je ključ rešenja u Srbiji, i da je zato predložio sklapanje novog sporazuma o saradnji, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu. 

- Tražimo od Srbije podatke. Oni te podatke i zapisnike imaju i jedan od osnovnih uslova kod otvaranja poglavlja 23 za pristup Srbije EU bit će puna saradnja u pronalasku nestalih osoba - rekao je Medved.

 

Piše:
Srbija Danas/Agencije
30.08.2018. 19:58
Pogledajte više