Kriza u Makedoniji može da preraste u MEĐUETNIČKE SUKOBE koji se mogu proširiti i VAN GRANICA!

07.03.2017. 00:31
Piše:
Tanjug
Makedonija / Izvor: Reuters
Preti opasnost

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da je situacija u Makedoniji zabrinjavajuća, izrazivši bojazan da bi tamošnja politička i institucionalna kriza mogla da preraste u međuetnički sukob koji bi se mogao proširiti i van granica.

Protiv ustavnih promena - održan još jedan protestni marš u Makedoniji (FOTO)

Mogerinijeva je poručila političarima u Skoplju "da se ne igraju vatrom" i da ne dozvole da dođe do međuetnickog sukoba, a predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova još jednom je pozvala da partiji SDSM poveri mandat za sastav nove vlade.

FEDERIKA-MOGERINI / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Visoka predstavnica Unije je, na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, ukazala da postoje instrumenti za rešenje kao što su mudrost predsednika, sposobnost parlamenta da nastavi sa radom na izboru predsednika i upravljanje krizom bez stranog mešanja, prenosi MIA.

OGLASIO SE ZAEV: Neki kažu da su srpske vojske ubijale civile, neki da su nemačke, italijanske ili bugarske

- Verujemo da su to mogućnosti za prevazilaženje institucionalne krize. Postoje sredstva u tom cilju u Skoplju... Nadamo se da će mudrost odneti prevagu - zaključila je Mogerini.

Ona je danas šefove diplomatija država članica EU informisala o svojoj prošlonedeljnoj poseti zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Makedoniju.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI

Piše:
Tanjug
07.03.2017. 00:31
Pogledajte više