Novo ime Makedonije zvuči vanzemaljski?! Pao prvi predlog za promenu imena države, evo kakve su reakcije

19.07.2017. 15:59
Piše:
Srbija Danas/Sputnik
Skoplje / Izvor: Profimedia/ilustracija
Pitanje koje Maledonci moraju rešiti kako bi ušla u EU i NATO

Makedonija je odbacila predlog Grčke da usvoji akronim BJRM kao ime zemlje u cilju pridruživanja Evropskoj uniji i NATO-u. Makedonski ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov tvrdi da to zvuči vanzemaljski kao da se izgovara na Klingonskom.

Pristali na sve! Makedonija menja ime i ulazi u NATO za četiri meseca?!

UVOD U NOVU DRAMU: Zbog ubrzanog ulaska Makedonije u NATO, politički HAOS NA POMOLU!

Makedonija je formalno je poznata kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM) od njenog nastanka zbog odbijanja susedne Grčke da prihvati jednostavnije ime Makedonije.

Nikola Dimitrov / Izvor: Profimedia

Grčka ima svoju severnu pokrajinu Makedoniju i kada je republika proglasila nezavisnost od propasti države Jugoslavije 1991. godine, Atina je odbacila ideju da se ona zove ime Makedonija.

Dogovoren je kompromis i zemlja je postala poznata je kao BJRM.

Grčki premijer Alekis Cipras rekao je da se pitanje imena mora rešiti pre nego što se balkanskoj zemlji može dopustiti članstvo u EU ili NATO.

Makedonija, parlament / Izvor: Profimedia

Grci su nagoveštavali da će prihvatiti BJRM kao stalno zvanično ime zemlje, ali gospodin Dimitrov je ljutito reagovao na tu ideju.

- Kada kažete BJRM, to ukazuje na moju zemlju  koliko i "Klingon" iz TV serije "Zvezdane staze" - rekao je on u Briselu.

Klingoni su zla, humanoidna vrsta u dugogodišnjoj franšizi poznate serije naučne fantastike, a dolaze sa planete Kling, ponekad zvane Klinzhai.

Lingvista Mark Okrand je 1985. godine napravio klingonski rečnik, a 2013. godine Bing je čak napravio i svoj engleski uređaj za prevod na Klingonski jezik.

 

Piše:
Srbija Danas/Sputnik
19.07.2017. 15:59
Pogledajte više