MILOVI SPREMAJU HAOS?! Danas protest ispred Skupštine Crne Gore - posebna poruka za Abazovića

08.11.2022. 11:26
Piše:
Tanjug
Milo Đukanović / Izvor: Foto: Profimedia/Twitter/Printscreen
Učesnici današnjeg protesta ispred Skupštine Crne Gore, na poziv DPS i SDP, SD i LP i Foruma Luča, tražiće povlačenje nedavno usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i održavnje vanrednih parlamentarnih izbora

U međuvremenu predsednik Crne Gore Milo Ðukanović nije potpisao usvojeni izmenjeni Zakon o predsedniku i vratio ga je Skupštini na ponovo razmatranje. Povlačenje Zakona o predsedniku ranije je zatražila Ðukanovićeva DPS, a u protivnom zapretili su protestima i drugim vaninstitucionalnim delovanjem.

Javno okupljanje je prijavljeno i definisani su program i ciljevi, a protest će snimati MUP. Protest će biti održan pod sloganom "Ima nas" biće održan u 18 sati.

MILOV DPS ŽELI HAOS NA ULICAMA PODGORICE: Pozivaju na protest u glavnom gradu, gubitak fotelja im teško pao (FOTO)

MILOV DPS ŽELI HAOS NA ULICAMA PODGORICE: Pozivaju na protest u glavnom gradu, gubitak fotelja im teško pao (FOTO)

NEZAPAMĆENA OLUJA PRETI DA POKOSI CRNU GORU I BIH: Jadransko more nadolazi - UPALJENI ALARMI

NEZAPAMĆENA OLUJA PRETI DA POKOSI CRNU GORU I BIH: Jadransko more nadolazi - UPALJENI ALARMI

PREDSEDNIK OPŠTINE TUZI PUŠTEN POSLE SASLUŠANJA: Počinio krivično delo u Podgorici, otvorili mu dosije

PREDSEDNIK OPŠTINE TUZI PUŠTEN POSLE SASLUŠANJA: Počinio krivično delo u Podgorici, otvorili mu dosije

Iz Foruma slobodnih građana Luča kazali su da je grubo protivustavno delovanje bivše-nove većine u Skupštini dovelo do bližeg povezivanja evropskih i građanskih snaga, predstavnika civilnog sektora i građanskih aktivista.

Odlučni smo da jasno istupimo kao nosioci aktivnosti koji okupljaju sve koji svojoj državi žele dobro. Niko više nema pravo da ćuti i ostane nem na ustavnu, ekonomsku i socijalnu anarhiju u Crnoj Gori. Pozivamo sve pojedince, grupe građana, udruženja i političke subjekte da iskažu svoj stav i da se uključe u zajedničko vaninstitucionalno i institucionalno delovanje - poručili su iz Luče.

Oni su kazali da u Skupštini ne postoji vrednosna većina koja veruje i bori se za evropsku budućnost Crne Gore, a da pravno nasilje iskazano kroz ignorisanje potpuno jasnih ustavnih normi, uzrokuje pravnu nesigurnost građana i društva u celini.

Duboka društvena podeljenost i ekonomska neizvesnost jedino su što je aktuelna parlamentarna većina prouzrokovala. Pokazalo se da njihovo zlonamerno delovanje neminovno dovodi i do socijalnog, ekonomskog i institucionalnog haosa - naveli su.

Ciljevi okupljanja su, kalali su, izražavanje protesta povodom urušavanja Ustavom utvrđenih normi, jasno istaknutim zahtevom za sprovođenjem prevremenih parlamentarnih izbora kao i povlačenjem iz procedure predloga Zakona o predsedniku.

protesti / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans

Potpredsednik DPS-a Jevto Eraković pozvao je građane na mirni protest “protiv urušavanja Crne Gore”.

Svi na mirni, dostojanstveni protest protiv urušavanja Crne Gore. Za odbranu države i za Crnu Goru u EU. Ima nas i to dosta - poručio je Eraković na Tviteru.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković pozvala je građane da se okupe u utorak ispred Skupštine za “slobodu i čast Crne Gore”.

Protiv izdaje, protiv klero nacionalizma, protiv rušenja Crne Gore, protiv gaženja Ustava! Diži se slobodna i ponosna Crna Goro - navela je ona.

Predsednik Socijaldemokrata Damir Šehović, pozivajući na sutrašnji protest, kazao je da je vakat da Crna Gora zaštiti svoju građansku, sekularnu, antifašističku i evropsku orijentaciju, kojom se vazda s punim pravom ponosila.

protesti / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans

Zato masovno, ali mirno, kulturno i pristojno, kako nam jedino i dolikuje, pokažimo da nas ima više nego dovoljno da sačuvamo ustavni poredak, dostojanstvo države, kao i civilizacijske vrednosti na kojima počiva - poručio je Šehović, preneo je podgorički Dan.

Liberalna partija saopštila je da je Crna Gora u teškom trenutku od čijeg će razrešenja zavisiti sudbina države i društva u narednim decenijama.

U ovim prelomnim vremenima, zadnju reč moraju imati građani Crne Gore i zato zahtevamo hitne parlamentarne izbore na kojima će se izabrati legetimna i stabilna većina i vlada koja proizilazi iz volje građana. Pozivamo liberale ali i sve građane Crne Gore, posebno one koji trpe posledice urušavanje zdravstva, školstva, finansija i zdravog razuma da zaustave ludilo kojem svedočimo - naveli su iz LP.

Piše:
Tanjug
08.11.2022. 11:26
Pogledajte više