NAKON 12 GODINA MOSTAR PRVI PUT DOBIJA NOVOG GRADONAČELNIKA: Srpski glas može sve prelomiti!

05.02.2021. 08:25
Piše:
SrbijaDanas/Agencije
Mostar / Izvor: Profimedia
Nakon 12 godina i izbora u decembru, Ljubo Bešlić danas odlazi sa gradonačelničke pozicije i bira se novi gradonačelnik Mostara

U Gradskoj većnici Grada Mostara danas će se po prvi put održati sednica Gradskog veća bez kog ovaj grad funkcioniše od 2012. godine kada je i zgrada Većnice svečano otvorena.

"DRAGI PRIJATELJI IZ SRBIJE..." Vedrana Rudan tekstom o našoj zemlji ZATRESLA REGION

"DRAGI PRIJATELJI IZ SRBIJE..." Vedrana Rudan tekstom o našoj zemlji ZATRESLA REGION

"UDARITI NA BRATA MILA ĐUKANOVIĆA, ON STOJI IZA VELIKE PLJAČKE" Medojević otkrio neverovatnu sumu

"UDARITI NA BRATA MILA ĐUKANOVIĆA, ON STOJI IZA VELIKE PLJAČKE" Medojević otkrio neverovatnu sumu

DRAMA U CENTRU GRADA! Mladića satima tukli pa izbacili iz vozila misleći da je MRTAV - prolaznici svedočili o UŽASU

DRAMA U CENTRU GRADA! Mladića satima tukli pa izbacili iz vozila misleći da je MRTAV - prolaznici svedočili o UŽASU

Najstariji odbornik Gradskog veća Grada Mostara, Tomislav Primorac sednicu Gradskog veća je sazvao u 13 sati sa pet predloženih tačaka dnevnog reda, među kojima je i izbor novog gradonačelnika.

Ljubo Bešlić je bio gradonačelnik Mostara 12 godina 

Ako se stigne do pete tačke dnevnog reda aktuelni gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH), koji je na čelu Mostara od 2004. godine, a od 2008. godine vodi ga bez Gradskog veća, mogao bi odmah otići u istoriju kao najdugovečniji gradonačelnik.

Ako se to i ne desi prilikom prve konstituirajuće sednice, odlazak Bešlića je neupitan uskoro, a ko će umesto njega da sedne u gradonačelničku fotelju odlučiće 35 gradskih odbornika koji su izabrani voljom građana 20. decembra.

Kako se bira gradonačelnik Mostara

Za izbor gradonačelnika potreban je dvotrećinska većina, a prvi čovek grada bira se u čak dva kruga, ako to nije moguće ide se u treći, u kome je dovoljna prosta većina glasova.

Prethodni gradonačlnik, Ljubo Bešlić, izabran u 17. pokušaju i to 400 dana nakon izbora.

Za gradonačelničku poziciju su se do sada kandidovali Irma Baralija iz Bh. bloka, Zlatko Guzin iz Kolacije za Mostar okupljene oko SDA i Mario Kordić iz HDZ-a BiH.

Srpski glas mogao bi biti presudan

Među strankama za sada nema saglasnosti za gradonačelničku poziciju, a kandidati su već postigli konsenzus da ne trebaju raditi blokade, te da se vlast treba uspostaviti što pre kako bi se počeli rešavati nagomilani problemi.

Pre izbora gradonačelnika ili gradonačelnice na sednici Gradskog veća predstoje četiri tačke.

Prvo je najavljena verifikacija mandata odbornika u Gradskom veću i izveštaj Izborne komisije Mostara o overi mandata osobama koje su dobile odbornički mandat. Nakon toga je za drugu tačku dnevnog reda najavljeno davanje i potpisivanje svečane zakletve odbornika

Potom će odbornici prema trećoj tački dnevnog reda da utemelje klubove konstitutivnih naroda, a po četvrtoj tački će se pristupiti Izboru predsednika i zamenika predsednika Gradskog veća.

Velibor Milivojević je posle 30 godina prvi srpski odbornik u Gradskom veću Mostara. Milivojević je na izborima bio i nosilac liste "Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar". Upravo njegov glas bi prilikom glasanja za gradonačelnika mogao da bude preseudan ukoliko glasanje bude tako da bi se moralo ići na tzv. "tesnu većinu".

Piše:
SrbijaDanas/Agencije
05.02.2021. 08:25
Pogledajte više