Mrtvo jagnje, pištolji i zarđali tiganji: Nećete verovati šta se sve nalazi na plažama "ekološke" Crne Gore

21.09.2018. 10:52
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Plaža u Crnoj Gori / Izvor: Profimedia
Uklonjeno 92 tone ambalažnog otpada

Nekoliko hiljada plastičnih i staklenih flaša, limenki i jednokratnih plastičnih flaša za samo jedan dan uklonjeno je nedavno sa plaža od Ulcinja pa do na kraj Boke.

U akciji “Uhvati čist talas”, tokom protekla tri meseca, sa budvanskih plaža uklonjeno je 92 tone ambalažnog otpada.

Crnogorske plaže i vode, ni 27 godina od proglašenja države ekološkom, nisu oslobođene smeća i o tome svedoče količine otpada koje svake godine, u različitim akcijama, sa plaža uklone i iz vode izvade oni koji učestvuju u akcijama čišćenja.

Istoričarka Lidija Franović je ovih dana iz mora u rodnim Krtolima izvadila staru porcelansku šolju za kafu, telefon, novčanik, plastični pištolj, stare kablove, obuću, igračke, maske…

-Iz mora sam vadila sve vrste otpada, kavez, tiganj, čaše, cipele... Najteže mi je bilo kad sam morala da izvadim uginulo jagnje, a ne znaš koga da zoveš od nadležnih-.

Crna Gora / Izvor: Profimedia/ilustracija

​Crna Gora obeležava danas 27 godina od proglašenja za ekološku državu.

Deklaracija o ekološkoj državi usvojena je na sednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

Ekološki pokret Ozon, pozvao je juče Skupštinu, Vladu i predsednika Crne Gore da se posvete razvojnom pravcu ekološke države i tako, kako su naveli, stave javni, i interes budućih generacija iznad svih drugih.

 

Piše:
Srbija Danas/Kurir
21.09.2018. 10:52
Pogledajte više