Neviđeni skandal: Alijina ratna zastava viorila se na Crvenom trgu

03.03.2018. 11:59
Piše:
Srbija Danas/Alo
Alija Izetbegović / Izvor: Profimedia
Provokacija

Mustafa Mujezinović, ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji, zajedno sa grupom studenata iz BiH slikao se sa ratnim zastavama Armije BiH na Crvenom trgu u Moskvi, i to simbolično 1. marta, na najtragičniji dan, kada je u Sarajevu ubijen srpski svat samo zato što je bio Srbin i kada su Srbi na nelegalnom referendumu u BiH bili preglasni od druga dva naroda.

Ambasador je na taj način čestitao "dan nezavisnosti" BiH, koju Republika Srpska ne priznaje.

Grupa od 700 studenata, navodno iz svih krajeva BiH, u sklopu projekta i organizacije "Studentski pohodi", koji je podržao i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, tokom posete Moskvi sastala se i sa ambasadorom Mustafom Mujezinovićem nakon čega je doneta odluka da rašire ratnu zastavu i to ovekoveče.

Moskva / Izvor: Profimedia

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, najoštirije je osudio to što se ambasador BiH u Moskvi fotografisao sa studentima iz BiH sa ratnim zastavama BiH i potvrdio da je o tome već informisao Predsedništvo BiH, koje je nadležno da sankcioniše ovaj postupak.

- Postupak ambasadora Mujezinovića potpuno je neprimeren i već danas sam obavestio Mladena Ivanića, srpskog člana Predsedništva BiH, i uputio dopis kojim sam o tome informisao  članove Predsedništva BiH radi njihovog daljeg postupanja - rekao je Crnadak.

On je istakao da je to krajnje neprimeren akt Mujezinovića zato što je reč o slavljenju takozvanog dana nezavisnosti BiH, koji se obeležava samo u jednom delu BiH.

Sarajevo / Izvor: Profimedia

- Najveći problem je to što su korišćene ratne zastave BiH. Ne smem ni da pomislim šta bi se desilo i kakav bi bio incident da se neki od ambasadora iz Republike Srpske slika sa zastavom Vojske RS - naglašava Crnadak.

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz RS, zatražiće na prvoj narednoj sednici Predsedništva razrešenjeMujezinovića, rekla je Ivanićeva savetnica za medije.

- Mladen Ivanić smatra da je potez ambasadora Mujezinovića neprimeren i zato će već na prvoj narednoj sednici Predsedništva BiH, 13. marta tražiti njegovo razrešenje - rekla je Ivanićeva savetnica za medije Manja Milić.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podseća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH, sproveden 1992, na koji većina Srba nije izašla, i na kojem su preglasani od druga dva naroda - Bošnjaka i Hrvata.

 

Piše:
Srbija Danas/Alo
03.03.2018. 11:59
Pogledajte više