Opšta panika u Hrvatskoj: Putin postavlja rakete na 150 km od Zagreba?

20.02.2018. 19:27
Piše:
Srbija Danas/Informer
Rakete / Izvor: Profimedia
Ruski predsednik i Milorad Dodik poslednje četiri godine dogovaraju otvaranje ruskih baza u Republici Srpskoj

Moskva planira da u Republici Srpskoj napravi tri vojne baze iz kojih bi na nišanu raketnih sistema imali maltene celu Evropu!

Moćno rusko oružje, prema navodima hrvatskih medija, trebalo bi da bude razmešteno u vojnim objektima u Sokocu i Trebinju ali i u naselju Mahovljani kraj Banjaluke koji su udaljeni svega 150 kilometara od Zagreba. 

- O ovome su Milorad Dodik i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali na šest sastanaka koliko su ih imali u poslednje četiri godine. Baze bi bile smeštene u bivšim kasarnama, a ulaznica u ove projekte bila bi gradnja takozvanih humanitarnih centara u tim napuštenim vojnim kompleksima – navode hrvatski mediji.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se nije oglašavao ovim povodom ali je dan ranije izjavio da Banjaluka u kasarnama koje se obnavljaju nema ni ruske, a ni američke rakete.

Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Ekspert za terorizam i bezbednost Dževad Galijašević kaže za da bi ideja o ruskim bazama u RS mogla da predstavlja odgovor na inicijativu Amerike da militarizuje Brčko.

- Vašington najavljuje potpunu militarizaciju Distrikta Brčko. Njihove snage trebalo bi da se priključe već formiranoj jedinici Velike Britanije od 600 specijalaca čiji je dolazak u Brčko sve izvesniji. Zbog toga je na ovom prostoru neophodno i prisustvo Rusije kao izvoznika stabilnosti i čuvara međunarodnog pravnog poretka - poručuje Galijašević.

Politikolog Radomir Nešković ističe da je posredi igra velikih sila i da od novih ruskih baza u Republici Srpskoj nema ništa.

- Prisustvo vojske u BiH regulisano je Dejtonom. Bez dozvole NATO i Tela za primenu mira nijedna vojna sila ne može u BiH da instalira svoje jedinice. Da bi u baze na teritoriji RS bilo dopremljeno rusko naoružanje moralo bi da prođe preko teritorije koju kontroliše NATO - podvlači Nešković.

 

Piše:
Srbija Danas/Informer
20.02.2018. 19:27
Pogledajte više