OSTRVSKA DRŽAVA POBEDILA KORONU: I sad su otkrili TAJNU kako! (FOTO)

30.10.2020. 08:31
Piše:
Srbija Danas/Index.hr
koronavirus / Izvor: Profimedia
Tajvan je 200 dana bez korone!

Dok se veliki deo sveta bori kako bi obuzdao novi talas zaraze kovidom-19, Tajvan je upravo obeležio svoj 200-ti uzastopni dan bez lokalno prenesenog slučaja.

LUKAŠENKO ZATVORIO GRANICU! Samo diplomate i kamiondžije mogu ući u Belorusiju

LUKAŠENKO ZATVORIO GRANICU! Samo diplomate i kamiondžije mogu ući u Belorusiju

VAKCINE ĆE BITI ZA SVE: Pod istim uslovima i u isto vreme

VAKCINE ĆE BITI ZA SVE: Pod istim uslovima i u isto vreme

NOVI DNEVNI REKORD: U SAD-u više do 91.000 novozaraženih (FOTO)

NOVI DNEVNI REKORD: U SAD-u više do 91.000 novozaraženih (FOTO)

Odgovor Tajvana na pandemiju jedan je od najdelotvornijih na svetu. Ostrvo s 23 miliona ljudi poslednji je put lokalni slučaj prijavio 12. aprila.

Savezna država Florida, koja je po broju stanovnika slična Tajvanu, samo u sredu imala je 4.188 slučajeva. 

Tajvan nikada nije morao da donese stroge mere niti se pribeglo drastičnim ograničenjima građanskih sloboda. Umesto toga, Tajvan se fokusirao na brzinu. Vlasti su počele proveravati putnike na direktnim letovima iz Vuhana još kad je virus uglavnom bio nepoznat. 

Tajvan je potvrdio svoj prvi slučaj 21. januara, a potom zabranio stanovnicima Vuhana putovanje na ostrvo. Svi putnici koji su stigli iz Kine, Hong Konga i Makaoa morali su proći proveru. Sve se to dogodilo pre nego što je sam Vuhan 23. januara ušao u blokadu. Tajvan je do marta zabranio ulazak na ostrvo svim stranim državljanima (osim diplomata, stanovnika i onih s posebnim ulaznim vizama). 

Tajvan / Izvor: Profimedia

 

Pažljivo traženje kontakata

Međutim, Tajvan ima prednosti koje mnoge države nemaju. Jedna je geografija - Tajvan je ostrvo, pa je službenicima lakše kontrolisati ulazak i izlazak. 

Tajvan je takođe imao iskustva sa sličnom situacijom - nakon što je 2003. pretrpeo pojavu SARS-a, vlada je počela da radi na tome da unapredi svoju sposobnost za suzbijanje pandemije, rekao je tajvanski ministar spoljnih poslova Josef Vu u intervjuu prošloga meseca. 

- Dakle, kad smo čuli da u Kini postoje neki slučajevi misteriozne upale pluća, a pacijenti su bili izolovani, znali smo da se radi o nečemu sličnom - rekao je Vu. 

Vlasti su pojačale proizvodnju maski za lice i zaštitne opreme, uložile u masovna testiranja te brzo i delotvorno traženje kontakata. 

Bivši tajvanski potpredsednik Čen Čien-jen, koji je po struci epidemiolog, rekao je kako lokdaun nije idealan. Čen je takođe rekao da su nepotrebna masovna testiranja, kao ona koja se provode u Kini. 

- Vrlo pažljivo traženje kontakata i vrlo strogi karantin bliskih kontakata najbolji su način da se kovid-19 zadrži pod kontrolom - rekao je. 

Piše:
Srbija Danas/Index.hr
30.10.2020. 08:31
Pogledajte više