OVDE ČETVRT VEKA NIKO NIJE ROĐEN: Poznato bosansko mesto ima status grada, ali je grad duhova (FOTO)

08.01.2018. 19:24
Piše:
Srbija Danas
Istočno Sarajevo / Izvor: Profimedia
Protivno zdravom razumu, iako postoji 24 godine, ovde niko nije rođen.

Koliko god apsurdno zvučalo, iako postoji 24 godine, Istočno Sarajevo grad je u kojem niko nije rođen! Razlog je još besmisleniji – Istočno Sarajevo ima status grada, ali ne i naseljenog mesta, koje je jedino moguće upisati u matične knjige.

Bez obzira na to što su građani pokretali inicijativu da se ovo promeni, za skoro četvrt veka postojanja grada, većeg pomaka nema.

Protivno zdravom razumu, ali ne i odredbama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske. Zbog toga se deci rođenoj u Bolnici Istočno Sarajevo, za mesto rođenja upisuje Kasindo.

Istočno Sarajevo / Izvor: Profimedia

ARAPI KUPUJU SRPSKE KUĆE ZA BAGATELU! Postaje li to ovo mesto Kuvajt Siti?!

Čak se ni bolnica koja nosi naziv grada, ne nalazi u Istočnom Sarajevu. Besmisleno – ali Istočno Sarajevo, pa čak ni Istočna Ilidža, na čijoj se teritoriji bolnica nalazi, ne postoje kao nazivi naseljenih mesta u registru RS.

- U ovom trenutku, dok se određenom prostoru ne dodeli naziv Istočna Ilidža, Istočno Sarajevo ili neki treći naziv, ne postoji formalno-pravno mogućnost da se deca, koja se rađaju na ovim prostorima, rađaju u Istočnom Sarajevu - izjavio je Mileta Vuković, načelnik Odeljenja za opštu upravu u Opštini Istočna Ilidža.

Sudeći prema dosad urađenom, tako će i ostati. Priedlog za promenu naziva naseljenih mesta na području opštine Istočna Ilidža jeste pokrenut, ali za buduće stanovnike to ništa ne menja.

- U okviru tog predloga nema naziva ni Istočna Ilidža ni Istočno Sarajevo - napominje Vuković.

Istočno Sarajevo / Izvor: Profimedia

SRAMNA POSTAVKA U SARAJEVU! Dokaz da zločin nad Srbima i dalje traje! (FOTO)

Ovo je jedini grad u Srpskoj, a verovatno i na širim meridijanima, gde se za mesto rođenja dece ne upisuje naziv grada, u gradskoj administraciji pravdaju time što je Istočno Sarajevo jedino gradsko jezgro, bar na našim prostorima, sastavljeno iz više, tačnije 6, lokalnih zajednica.

Kompleksna situacija, kažu u gradskoj upravi, zahteva i kompleksne poteze, a to, opet, donosi mnogo problema. Rešenje je, kao i u većini slučajeva, na poznatim adresama.

- Da bi se bilo šta promenilo, mora se ići do Vlade i Skupštine Republike Srpske - kaže Dragan Luketa, načelnik Odjelenja za privredu i društvene delatnosti u Skupštini grada Istočno Sarajevo.

Piše:
Srbija Danas
08.01.2018. 19:24
Pogledajte više