PETROV OPLEO PO PLENKOVIĆU: Štitio sam Sabor, a HDZ ga pretvorio u cirkus

04.05.2017. 23:05
Piše:
Tanjug
Božo Petrov / Izvor: Profimedia
- Danas su pale maske, a sutra će i dodatno pasti - poručio je Petrov

Predsednik Mosta Božo Petrov, koji je danas podneo ostavku na mesto predsednika Hrvatskog sabora, optužio je HDZ i njenog predsednika, premijera Andreja Plenkovića, da su hrvatski parlament pretvorili "u cirkus i političko tezgarenje".

HRVATSKI MEDIJI BRUJE: Plenković ponudio Pupovcu mesto potpredsednika!

U HRVATSKOM SABORU SE VIŠE NE ZNA KO JE U PRAVU: Plenković tvrdi da je vlada stabilna, a Petrov da je krnja

On je dodao da je njegova uloga bila da zaštiti dostojanstvo Sabora, te da da je čist "pred Bogom i hrvatskim narodom", prenela je Hina. 

- Moja uloga kao predsednika Sabora bila je zaštititi, koliko god je to moguće, dostojanstvo i rad te institucije i to sam radio do poslednjeg trenutka, a Andrej Plenković i HDZ su se potrudili da pokušaju da pretvore ovu instituciju u političko tezgarenje i trgovinu, jer očito im je trebalo 75, 76 ruku da zaštite neke druge osobe, neke druge gazde - rekao je Petrov novinarima u Saboru aludirajući na glasanje o poverenju ministru finansija Zdravku Mariću.

Hrvatski sabor / Izvor: Tanjug

On je dodao da za njega "gazda" može biti samo hrvatski narod koji je birao sastav parlamenta.

- Plenković i HDZ su u ovome svemu pokušali da naprave cirkus od svih institucija. U takvom cirkusu ja neću učestvovati - poručio je Petrov.

On je izrazio uverenje da će hrvatski građani shvatiti kakav je njihov predsednik vlade, prenela je Hina. 

- Imamo predsednika vlade koji u ovom trenutku laže da ima većinu, pa kaže da nemamo većinu, danas kaže da je to potpuno nebitno pitanje. Dakle, imamo osobu kojoj je bitna i stolica i moć, očito moć da se zaštite svi oni koji su učestvovali u onome što se događalo oko Agrokora i svih drugih pitanja - rekao je Petrov.

On je najavio da će učestvovati u radu Sabora kao poslanik, ali je naglasio da ne može da bude na čelu institucije od koje su, kako je rekao, HDZ i Plenković napravili pijacu.

Petrov je ponovio da bi najpoštenije za hrvatske građane bilo da se održe novi izbori, na kojima bi građani mogli da ocene premijera Plenkovića i sve što je radio u proteklih mesec dana, od "zaštite ministra finansija, otpuštanja trojice Mostovih ministara, kao i druge poteze".

- Da sam na mestu Andreja Plenkovića, minimalno časno bi bilo izaći pred hrvatske građane i reći želim da me ocenite - rekao je Petrov.

PADA VLADA? Božo Petrov podneo ostavku, traži raspisivanje novih izbora!

Kada je u pitanju samoraspuštanje Sabora, Petrov je rekao da je odgovornost na poslanicima za sve što će se događati u državi nakon drugog kruga lokalnih izbora. 

- HDZ traži spas za ovu vladu, jer znaju šta bi im se dogodilo na novim izborima - rekao je Petrov i dodao da Most može da saraĐuje ako će biti partner, ali ne ako će "HDZ glumiti gazdu".

Andrej Plenković / Izvor: Profimedia/ilustracija

Na pitanje hoće li graditi partnerstvo sa SDP-om, odgovorio je kako političke stranke moraju da preuzmu odgovornost žele li ovakvu Hrvatsku, te da je nebitno s kim će sarađivati koja politička stranka istakavši da stranke ne bi trebalo da kalkulišu, već da budu odgovorne prema građanima.

Govoreći o razgovorima kod hrvatske predsednice, koji su zakazani u petak s liderima parlamentarnih stranaka i ostalim poslanicima, rekao je da očekuje da će se pokazati parlamentarna većina. 

- Danas su pale maske, a sutra će i dodatno pasti - poručio je Petrov.

Petrov je ranije danas podneo ostavku na mesto predsednika Sabora i tako je izbegao izglasavanje poverenja o njegovom ostanku na toj poziciji, poručivši da je jedini izlaz iz ove situacije raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora..

Petrov je nakon glasanja o poverenju ministru finansija Zdravku Mariću, koje je okončano rezultatom 75:75, rekao da se pokazalo da Sabor nema parlamentarnu većinu.

Podnoseći ostavku, Petrov je rekao da je očigledno da su hrvatske institucije u krizi, koja udara na same temelje hrvatske države, a koju je izazvao premijer Andrej Plenković štiteći sve što se, kako je rekao, događalo u Agrokoru, a što je izazvalo potres u hrvatskoj ekonomiji.

Piše:
Tanjug
04.05.2017. 23:05
Pogledajte više