SA GRCIMA JEDVA REŠILI SPOR, DOČEKALI IH BUGARI: Izgleda da je za sve kriv - Tito

30.11.2020. 14:24
Piše:
Tanjug
Bugarska i Makedonija / Izvor: Shutterstock
Bivši bugarski premijer insistira da Severna Makedonija reši pitanje bugarske nacionalne manjine

Bivši bugarski predsednik Rosen Plevneliev izjavio da makedonski premijer Zoran Zaev mora da pokaže dobru volju eliminisanjem veštačkog pitanja o makedonskoj manjini u Bugarskoj, a da bugarski premijer Bojko Borisov prihvati status kvo stanje u Severnoj Makedoniji, prenosi makedonski agencija makfax.

SVI GRADOVI ĆE MORATI DA GASE NOĆNU RASVETU: Komšije uvele najrestriktivnije mere dosad!

SVI GRADOVI ĆE MORATI DA GASE NOĆNU RASVETU: Komšije uvele najrestriktivnije mere dosad!

PALA VLADA U SARAJEVU: Bakiru su svi okrenuli leđa!

PALA VLADA U SARAJEVU: Bakiru su svi okrenuli leđa!

HRVATSKA OBORILA CRNI REKORD: 74 mrtvih od korone u poslednja 24 sata!

HRVATSKA OBORILA CRNI REKORD: 74 mrtvih od korone u poslednja 24 sata!

- Odnosi između Skoplja i Sofije treba hitno da deeskaliraju sa odlučujućim korakom napravljenim sa obe strane - rekao je Plevneliev u analizi za 24 časa.

On je naveo da se trenutno nalazimo u istorijskom trenutku i da Bugarska ima odgovornost za ono što se dešava u regionu.

- Odluke koje treba da se donesu ove nedelje u Sofiji, Skoplju, Berlinu i Briselu svakako će promeniti smer. Nadam se za dobro svih - rekao je bivši šef bugarske države.

Kako navodi, dobar scenario je da makedonski premijer započne duboke reforme uvodeći evropske vrednosti i principe u politici, institucijama, udžbenicima, tajnim službama, društvom i pristupu ka istoriji.

On je decidan da će bit dobar korak ukoliko Zaev i Borisov nastave da razgovaraju i prave kompromise.

zaev / Izvor: Profimedia

 

Najveći izazov ideologija Josipa Broza Tita

Takođe je podsetio, kako je kazao, na tamne godine režima Nikole Gruevskog i da na Zaeva gleda kao "svetlo u tunelu" i nadu za bolju budućnost.

Plevneliev smatra da je Skoplje pre 25 godina napravilo grešku u odnosima sa Grčkom i ukoliko se tada odlučivalo kompromisno i u saradnji sa grčkim vlastima, verovatno bi Severna Makedonije već bila deo EU sa Bugarskom, Hrvatskom i Rumunijom, a možda i ranije.

On kaže da je Severna Makedonija sada suočava sa istom dilemom, da se suprostavi ili sarađuje sa Bugarskom.

Ipak, kako ističe, najveći izazov za makedonsku vladu u ovom trenutku je ideologija Josipa Broza Tita koja je, prema njegovim rečima, podržava od Rusije i ideja Albanaca u Severnoj Makedoniji o Velikoj Albaniji.

Bugarska / Izvor: Profimedia

 

Smatra da je Albanija naprednija od Makedonije

Plevneliev smatra da je Albanija trenutno naprednija, te da radi napornije za početak pregovora sa EU, a kao primer toga navodi popis stanovništva.

- U Albaniji je sproveden popis koji garantuje prava nacionalnih manjina, uključujući i bugarske manjine. U Severnoj Makedoniji još nemamo fer popis za sve etničke manjine. Severna Makedonija nastavlja da negira da postoje građani sa bugarskim etničkim poreklom, te da preko 100.000 građana te zemlje ima bugarski pasoš nakon što su dokazali svoje bugarsko poreklo - navodi Plevneliev.

On je predložio da se u mešovitoj makedonsko-bugarskoj komisiji o istorijskim pitanjima uključe i evropski političari kako bi se postigli objektivni rezultati.

- Ukoliko Severna Makedonija da garancije, prihvatajući pregovarački okvir koji je predložila Bugarska u dijalogu tokom nemačkog predsedavanja EU, vrata za učlanjenje u EU može da se otvori još u decembru - objašnjava bivši bugarski predsednik.

On zaključuje da bi bilo loše scenario ako rukovodstvo u Skoplju odluči da je strategija za pobedu da nastavi da se predstavlja kao žrtva, što je bio slučaj i sa Grčkom u prošlošću.

Piše:
Tanjug
30.11.2020. 14:24
Pogledajte više