SKANDALOZNO svedočenje o poslovanju Ivice Todorića: Agrokor je u ambisu zbog njegove dece

09.11.2017. 17:43
Piše:
Srbija Danas
Agrokor / Izvor: Srbija Danas
Nespremnost na odricanje doveli su do velikog kraha

Nakon što je Ivica Todorić uhapšen u Londonu, podigla se velika prašina oko njegovog eventualnog izručenja Hrvatskoj, a pokrenule su se i brojne spekulacije u vezi sa tim da li će nekadašnji prvi čovek Agrokora odgovarati za proneverene milione.

Lokalni, ali i regionalni mediji danonoćno izveštavaju o svemu, a odlomci knjige Ratka Boškovića, u kom je izneo detalje Todorićevog poslovanja tokom poslednjih godina, zapalili su ponovo javnost.

Ivica Todorić / Izvor: Profimedia

- Velika je opasnost da ja i moje kolege uzmemo torbe, odemo u Brežice i tamo registrujemo preduzeće, zapretio je Ivica Todorić još za Tuđmanova života pa dodao: "Ili u Švajcarsku". Potom je objasnio: "Imamo ponudu od Unilevera da kupi Zvijezdu. Mars je zainteresiran za Ledo, Nestle za Jamnicu. Možemo sve prodati i krasno živeti... Mi čekamo da država kaže šta će i pokušaćemo se u tome snaći. Ako nam se računice ne uklapaju, onda ćemo, štiteći svoje interese, zatvoriti određene pogone i tvornice- opisao je on.

Merkator / Izvor: Srbija Danas

Kao ključni razlog Todorićeve propasti Bošković navodi njegov karakter, nespremnost na odricanje i najmanjeg dela vlasništva i uverenje da sve, uključujući vođenje kompanije, treba ostati u porodici. Svoju decu pripremao je za preuzimanje kompanije od malih nogu.

Todorić BEŽAO londonskim ulicama od novinara: Pokušao da ih izbegne pa ZAPREPASTIO sve (VIDEO)

Do 2015. godine Ante Todorić mlađi postao je zamenik predsednika uprave koncerna, svog tate Ivice, a mlađi sin Ivan postavljen je za predsednika nadzornog odbora, nakon što je s te funkcije otišao njegov deda."

Tako je sad mlađi sin kontrolisao da li vode njegov tata i stariji brat kompaniju zakonito i na dobrobit deoničara.

Nakon izdavanja poternice, oglasio se Todorić: Vraćam se u Hrvatsku čim prikupim dokaze

- Pritom je reč o mladiću koji je, kao i otac i brat, tek završio Ekonomski fakultet i odmah dobio u ruke kontrolu nad 50 milijardi kuna rashoda i sudbine stotina hiljada ljudi u Hrvatskoj i susednim zemljama- navodi on.

Prema pričanju dobro upućenih svedoka iz neposredne Todorićeve blizine, upravo su njegovi sinovi Ante i Ivan insistirali na smanjivanju troškova, ali su na vodeća mesta u Konzumu postavljali svoje ljude s tim zadatkom i nagrađivali ih već prema postignutoj EBITDA-i, a ne prema širenju tržišta i povećanju prihoda.  Prema tim svedočanstvima, deca za koju je Ivica Todorić uvek mislio kako će ga naslediti kao vlasnika i direktora Agrokora, na kraju su ga zapravo upropastila- misli Ratko Bošković.

 

Piše:
Srbija Danas
09.11.2017. 17:43
Pogledajte više