SNEG OKOVAO Evropu, KATASTROFA u regionu: U Hrvatskoj saobraćaj paralisan, teška nesreća na putu, u BiH se urušavaju krovovi

26.02.2018. 18:44
Piše:
Srbija Danas/Agencije
Hrvatska / Izvor: Foto: Yooutube/Printscreen/Index.hr Portal
Neviđeni ledeni talas

Sneg i niske temperature su zahvatili čitav Balkan ali i ostatak Evrope. Ledeni talas iz Sibira je stigao do Francuske, Poljske, Rumunije, Belgije, Italije, Španije. Međutim, u regionu je situacja katastrofalna. U Hrvatskoj je došlo do teške nesreće u sudaru autobusa i kamiona, a kretanje je otežano ili u prekidu na svim većim putevima. U BiH se urušavaju krovovi kuća usled velikih snežnih nanosa.

Ledeni talas iz Sibira stigao je u nedelju poslepodne do Francuske, gde je temperatura pala na -10 stepena Celzijusovih, a vetar je pojačavao osećaj hladnoće kao da je -18, javlja služba Meteo France.

Sneg / Izvor: Profimedia/ilustracija

Tridesetpetogodišnji beskućnik pronađen je mrtav u nedelju ujutru u Valenceu, na jugoistoku zemlje, gde se živa u termometru tokom noći spustila na -3 stepena. Prve informacije navode na zaključak da je umro od hladnoće, saopštile su vlasti.

U Poljskoj su se dve osobe smrzle u toku noći na subotu. U nedelju je temperatura dostigla gotovo -12 stepena Celzijusovih.

U Rusiji je državni meteorološki zavod upozorio da će između 23. i 28. februara zemlju pogoditi "neobično niske" temperature. U noći na ponedeljak u okolini Moskve očekuju se -24 stepena Celzijusovih, a u nekim mestima u središtu Rusije čak -35.

Srbija i region ZAVEJANI: Temperatura do MINUS 21, saobraćaj U KOLAPSU, nanosi viši od 2 METRA

Gotovo u čitavoj Rusiji u iduća tri dana očekuju se mećave.

Mećava / Izvor: Profimedia

Novi rekord ove zime od minus 27 Celzijusovih zabeležen je na vrhu Cugšpic u Alpima u Nemačkoj, saopštila je danas nemačka meteorološka služba, prenela je agencija AP.

Iako Rim zbog mediteranske klime ima najčešće umerenu zimu, to se ovih dana promenilo zbog arktičke oluje koja je prošla preko Evrope donoseći sa sobom sneg i niske temperature.

UPOZORENJE RHMZ! U četvrtak u Srbiji i do - 17!

Beskućnici u Briselu, koji odbiju da odu u sklonište, biće tokom noći privedeni da bi bili zaštićeni od niskih temperatura.

Prema prognozama belgijskih meteorologa, temperature će se narednih dana spustiti do minus 10 stepeni Celzijusa, a duvaće i jak vetar.

Najmanje tri osobe umrle su tokom vikenda od posledica smrzavanja u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije, koji su pogodile rekordno niske temperature, saopštili su danas zvaničnici.

Saobraćaj stao u Hrvatskoj, teška nesreća na putu

U velikom delu Hrvatske sneg i dalje otežava saobraćaj, a najviše u Lici, Gorskom kotaru, centralnom i severozapadnom delu zemlje dok su neke škole zatvorene, prenose hrvatski mediji.

 U direktnom sudaru autobusa i kamiona u Gorskom kotaru teže je povređeno 14 osoba, među kojima su dvojica vozača životno ugroženi.

 U pomoć stanovnišvu dolazi i hrvatska vojska. 

Sneg ruši krovove u BiH

Obilni sneg koji u Unsko-sanskom kantonu trenutno doseže visinu otprilike jednog metra, do sade je urušio krovove na jedanaest stambenih i 20 pomoćnih objekata. Saobraćaj u BiH je maskimalno usporen.

Zbog težine snega popuštaju krovne konstrukcije na objektima širom Unsko-sanskog kantona, a najviše takvih slučajeva zabeleženo je u Cazinu i Bihaću gde je snežni prekrivač najveći.

Sneg i na primorju

Crnogorski meteorolozi najavili su danas nevreme i sneg, a tokom sedmice se očekuje nagli pad temperatura i izuzetno hladno vreme praćeno mećavama i snegom.

Sneg  pada u većem delu Crne Gore, a nije zaobišao ni primorje.

 

Piše:
Srbija Danas/Agencije
26.02.2018. 18:44
Pogledajte više