Sutra referendum o imenu, a Makedonci već glasaju

29.09.2018. 11:44
Piše:
Tanjug
Referendum u Makedoniji / Izvor: Reuters
Premijer Zaev uveren u uspeh

U makedonskoj Kancelariji za vezu u Atini jutros u sedam časova po lokalnom vremenu započelo je glasanje na referendumu o promeni imena države u Severna Makedonija.

Dopisnik MIA iz Atine javlja da na glasačkom mestu broj 5014 pravo učešća na referendumu ima 15 makedonskih državljana, dok u Solunu izjašnjavanja neće biti pošto nije ostvarena kvota od deset prijavljenih makedonskih državljana kako bi glasačko mesto bilo otvoreno.

Albanci UDARILI na Srbe u CG: Zabranili bogosluženje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u Ulcinju

Dan uoči referenduma o imenu Makedonije premijer Zoran Zaev tvrdi da će prespanskim sporazumom sa Grčkom, prema kojem bi njihova država trebalo da promeni ime u Republika Severna Makedonija, Makedonci sačuvati sve elemente državnosti koje su do sada imali.

Zoran Zaev / Izvor: Profimedia

- Država ostaje slobodna, samostalna, nezavisna i suverena sa utvrđenim granicama i teritorijom, sa istom himnom i državnim grbom, sa međunarodno potvrđenim nacionalnim identitetom - kaže makedonski premijer u intervjuu za današnju "Politiku".

Referendum u Maekdoniji / Izvor: Reuters

Referendum je samo konsultativan, ali je za njegov uspeh neophodno da izađe 50 odsto birača, uz još najmanje jednu osobu, a Zaev veruje u uspeh.

DRAMATIČNO UPOZORENJE DODIKA: U RS sprema se UKRAJINSKI SCENARIO, Britanci dali 6 miliona funti!

- Ovih dana Republika Makedonija dobija svoju poslednju međunarodnu afirmaciju. Mi se pozdravljamo sa neprirodnim i privremenim imenom Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i šaljemo ga u istoriju. Na putu postizanja strateških nacionalnih ciljeva eliminisali smo najveću prepreku - navodi Zaev.

 

Piše:
Tanjug
29.09.2018. 11:44
Pogledajte više