I TO SE DESILO! Milanović napao NATO: "Nema nikakvih promena bez saglasnosti Srbije" - pomenuo i Dodika

15.06.2021. 18:23
Piše:
Srbija Danas/Index.hr
Zoran Milanović / Izvor: Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija
Zoran Milanović izjavio je da su se neke zemlje, između ostalih i Nemačka i Italija, protivile Dejtonskom sporazumu u okviru NATO deklaracije.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u utorak da su se neke zapadne zemlje protivile uključivanju Dejtonskog sporazuma u ​​NATO deklaraciju, pominjući Nemačku i Italiju, dodajući da se bilo kakve promene u BiH ne bi smele desiti bez Hrvatske i Srbije.

RUSIJA NE TOLERIŠE PREVARANTE: Zaharova odbrusila Zapadu koji je obećavao da se NATO neće širiti na Istok

RUSIJA NE TOLERIŠE PREVARANTE: Zaharova odbrusila Zapadu koji je obećavao da se NATO neće širiti na Istok

"U vojsku išli s dioptrijom kao Gavrilovićeve paštete, samo Plenković nije" Milanović pljuje po premijeru, Hrvatska šokirana

"U vojsku išli s dioptrijom kao Gavrilovićeve paštete, samo Plenković nije" Milanović pljuje po premijeru, Hrvatska šokirana

"NATO vidi izazove u hirbridnoj taktici Kine i Rusije" Merkel: Otvoreno je novo poglavlje zapadne vojne alijanse

"NATO vidi izazove u hirbridnoj taktici Kine i Rusije" Merkel: Otvoreno je novo poglavlje zapadne vojne alijanse

Milanović je u Slovačkoj, gde je učestvovao na forumu GLOBSEC i sastao se sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Sa njima je razgovarao o samitu Severnoatlantskog pakta u ponedeljak u Briselu, na kojem je, prema rečima predsednika, Hrvatska uspela da u konačnu deklaraciju uvrsti referencu na Dejtonski sporazum tek posle šest dana insistiranja.

- To se nije trebalo dogoditi, to je trebalo rešiti pre nedelju dana. Neko je protiv toga, pa neko ima problema sa Dejtonom, želi ga demontirati - rekao je Milanović i dodao da su te zemlje istovremeno kritikovale člana Predsedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

- To je potpuno poremećena logika, tamo nešto nije normalno - rekao je Milanović.

Hrvatska vojska / Izvor: Profimedia/ilustracija

Rekao je da se uključivanju Dejtona u konačnu deklaraciju NATO-a protivilo "nekoliko zemalja", Nemačka, Italija ili "niz zapadnih diplomatija".

- Zapadna Evropa, koja na toksičnom nivou, jer oni nisu vodeći ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, jednostavno radi gluposti, rastvara i rastvara temelj BiH koji ga, kakav god bio, štiti od zemljotresa.

Kritika nemačke diplomatije

Milanović je istakao da pregovore o deklaraciji nije vodila nemačka kancelarka, već Ministarstvo spoljnih poslova, koje je "pokriveno drugom njemu bliskom političkom opcijom, odnosno ljudima koji su skloni glupim eksperimentima u svojim maštanjima". Trenutni šef nemačke diplomatije je Hajko Maas, član socijaldemokrata koji vlada u koaliciji sa Hrišćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

Neke zapadne zemlje zagovaraju takozvani "građanski" model za BiH, koji bi zamenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, a predsednik je dan ranije rekao da "zvuči vrlo plemenito, ali da je to zapravo podvala".

- Neka to rade kod kuće. BiH je takva kakva je, ogromna je granica i sutra je moramo zadržati za Šengen - rekao je predsednik.

NATO / Izvor: Profimedia/ilustracija

Naglasio je da se planovi za BiH ne mogu praviti "ispod radara" i da bilo kakve promene u susednoj zemlji moraju obuhvatiti Hrvatsku i Srbiju, prvobitne potpisnice Dejtonskog sporazuma.

- Zbog toga sam ljudima koji ne znaju mnogo o tome objasnio jer se to njih ne tiče, to je fusnota za njih, a nama ogromna priča, o čemu se radi u Dejtonu i BiH - rekao je Milanović na sastanku sa njegovim slovačkim i poljskim kolegama.

- Tako se to radi u diplomatiji, koliko se sećam. Nekada sam bio u diplomatiji i nikada nisam pravio skandal. Tada sam došao u politiku - tu morate da izazovete da se čuju skandali - zaključio je predsednik.

Piše:
Srbija Danas/Index.hr
15.06.2021. 18:23
Pogledajte više