TEROR nad Srbima u Hrvatskoj ne prestaje: Pupovac postao "legitimna meta", Kolinda ćutke odobrava HAJKU

29.09.2018. 22:39
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Milorad Pupovac i Kolinda Grabar Kitarović / Izvor: Profimedia/ilustracija
Lider SNV-a juče je napadnut u centru Zagreba

Napad na lidera Srpskog nacionalnog veća (SNV) i poslanika u hrvatskom parlamentu Milorada Pupovca, koji je u petak u centru Zagreba gađan ostacima hrane, zgrozio je javnost u regionu. I dok većina osuđuje ovaj gnusni čin i ističe da je Pupovac postao “legitimna meta” nakon hajke koja se vodi protiv njega, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović se još ne oglašava.

USTAŠKA SRAMOTA: Zvanično slave NAJOZLOGLAŠENIJEG koljača Srba (FOTO)

Hrvatski portal index.hr je nakon ovog događaja uradio analizu toga kako je pripreman teren za ponižavajući napad na Pupovca.

Milorad Pupovac / Izvor: Profimedia

Oni u tekstu navode sve dosadašnje hajke na Pupovca, ističu da je “sezona lova” na njega otvorio nekadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko 2012. godine, a posebno analiziraju i kako se prema svemu odnosila Grabar Kitarović.

Ona je učestvovala u hajci koja je prethodnih godina vođena protiv Pupovca, podsećajući da mu je, kada joj je se požalio 2016. da se u Hrvatskoj stvara atmosfera srbomržnje i da on lično doživljava da ga pljuju na ulici, ona kazala da je sam kriv jer sve to izaziva.

Hrvati se prave naivni! Poznati detalji napada na Pupovca u Zagrebu

Sa druge strane, mnogi su osudili poslednji napad na Pupovca i poslanika u Hrvatskom saboru Borisa Miloševića, koji je takođe u petak napadnut sa liderom SNV. Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da je to nedopustivo.

Kolinda Grabar Kitarović / Izvor: Profimedia

- Osuđujemo svaki oblik nasilja, te očekujemo da policija utvrdi sve okolnosti i pronađe odgovornu osobu za napad - saopšteno je iz Plenkovićevog kabineta.

I vodeća opoziciona Socijal-demokratska partija Hrvatske (SDP) oštro je osudila napad na Poslanike Pupovca i Miloševića, pozivajući nadležne da reaguju, a sve političke aktere da osude takve izjave.

Incident u centru Zagreba: Milorad Pupovac FIZIČKI NAPADNUT

- Oštro osuđujemo napad na poslanike nacionalnih manjina. Pozivamo nadležne da reaguju, a sve političke aktere da osude ovakve pojave i prestanu da tolerišu očigledni porast netrpeljivosti prema svima i svemu što se ne uklapa u nacionalističke i ultrakonzervativne okvire pojedinih grupa u društvu - poručio je SDP.

Ovaj događaj je naišao i na osude iz Srbije. Napad na Pupovca epilog je višemesečne kampanje koju protiv njega vode pojedini mediji, kao i desničari i oragnizacije ratnih veterana u Hrvatskoj, učinivši od njega legitimnu metu, ocenjuje potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić / Izvor: Profimedia

- Ako ovako prolazi jedan od najumerenijih političara u ovom delu Evrope, šta tek da očekuju obični građani koji ne pripadaju većinskoj naciji u Hrvatskoj - kazao je Ljajić.

 

Piše:
Srbija Danas/Kurir
29.09.2018. 22:39
Pogledajte više