U Hrvatskoj ne postoji zakon koji može da kazni Milanovića, ali to ne znači da će ostati nekažnjen

29.08.2016. 08:00
Piše:
Srbija Danas/J. Šošević
Zoran Milanović / Izvor: Profimedia
Hrvatski advokat Anto Nobilo za portal SrbijaDanas.com izneo je svoje viđenje situacije povodom sve češćih ekcesa bivšeg hrvatskog premijera i predsednika hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Milanovića, ali se osvrnuo i na to kakve bi, eventualne, posledice Milanović mogao da snosi zbog svojih izjava i vređanja Srbije i srpskog političkog vrha.

Nobilo je bio izričit u tome da su izjave Milanovića koje je davao braniteljima, a koji su na tajnim snimcima procureli u javnost deo kampanje i da je posredi samo panična podela vlasti.

- Ovo je čist primer kako su političari spremni da žrtvuju sve civilizacijske tekovine da bi osvojili vlast. Milanovićevi glasači su levo i oni su antifašisti, ne mogu biti Ustaše, a on koketira sa ostatkom biračkog tela ne bi li proširao svoju podršku. Ali to je potpuno naivno jer nikada Ustaše neće glasati za Milanovića. - kaže Nobilo za portal SrbijaDanas.com

Anto Nobilo / Izvor: Profimedia

Na pitanje kako tumači sa pravne strane izjave Milanovića naš sagovornik je kazao da je za sada pitanje zašto je bivši hrvatski premijer uopšte davao te izjave, ako se izuzme kampanja, ali da je siguran da Milanović na razne načine pokušava da dobije glasove i osvoji izbore.

- Ratni veterani su bili u pravu kada je u pitanju Milanovićev ego. Rekli su da će on nastojati da ih umetne u svoje politčko kolo i faktički on tako staje desnije od predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića - ističe naš sagovornik.

Milanović kriv za odnose Srbije i Hrvatske

U razgovoru za naš portal, hrvatski advokat izneo je i svoje zapažanje povodom odnosa u regionu:

- Jasno je da je Milanović pokvario odnose Hrvatske sa Srbijom i BiH, ne shvatajući da su i Srbija i BiH naši susedi i da u nekoj budućnosti kad i Srbija i BiH postanu deo EU, oni će biti naši strateški partneri jer ćemo verovatno imati istre interese unutar EU i da savezništvo sa Srbijom i BiH je vrlo izvesno i nužno za Hrvatsku.

USTAŠTVOM SAM SEBI "USKAČE U STOMAK": Koju će cenu Milanović platiti zbog udara na Srbiju

Prema rečima Nobila, Milanovićeva partija SDP je tradicionalna leva stranka, ali naglašava da svojim postupcima on zapravo pripada radikalnoj desnici i da je na taj način izdao socijaldemokratiju, te da samim tim, na predstojećim izborima, levica u Hrvatskoj jednostavno nema svog predstavnika.

- U ovom trenutku Plenković bi po svom profilu više odgovarao za šefa SDP-a, a Milanović za šefa HDZ-a. Ne govorim ono što bi bilo, nego o onome što je sada. Ciljano je Milanović napravio taj obrt, i tu opet dolazimo do namere da se približi narodu koji je orijentisan ka desnici. - objašnjava Nobilo.

Zoran Milanović / Izvor: Profimedia

Nobilo je, takođe, uveren da je ta računica bivšeg hrvatskog premijera vrlo pogrešna, jer kako on ističe, desnica Hrvatske nikada za njega neće glasati, ali tu nije kraj Milanovićevih nedaća koje bi mogle da se završe loše po njega i ceo SDP:

- Milanović je sada izgubio i levicu i mislim da će sa te strane biti velika apstinencija na izborima. U svakom slučaju, Milanović se pokazao kao neverodostojan, jer govori kako javno, tako i privatno, ono što treba da se priča u zatvorenim krugovima i najbolje što bi moglo da se desi za levicu je da izgubi ove izbore. Četiri godine bezvlašća je cena koju SDP treba da plati da bi se rešila Milanovića, te da je to onda jeftina cena koja će se isplatiti kasnije - kaže naš sagovornik.

DODIK O MILANOVIĆU: Kao većina hrvatskih političara vuče viševekovni kompleks od Srba!

Na pitanje da li Hrvatska kao država može da kazni Milanovića, naš sagovornik je istakao da najbolju kaznu mogu da daju građani Hrvatske, kao i to da Hrvatska kao država nema zakone koji Milanovića mogu pravno kazniti:

- Čovek može svašta da priča i to će kazniti jedino birači na izborima ili na neki drugi način. On ima pravo da prepodone bude Ustaša, a popodne Partizan ili kako mu već odgovara, ali za to će snositi odgovorajuće posledice - zaključuje Nobilo.

Piše:
Srbija Danas/J. Šošević
29.08.2016. 08:00
Pogledajte više