UDAR NA SRPSKU: Strani ambasadori traže obustavu referenduma u RS, Rusi protiv!

30.08.2016. 18:13
Piše:
Sputnjik/Srbija Danas
Milorad Dodik / Izvor: Profimedia
Savet za implementaciju mira (PIK) pozvao je danas u zaključku, od kojeg se ogradila Rusija, Republiku Srpsku da ne održi referendum uz ocenu da je on destibilizirajući i da podiže političke tenzije.

PIK zaključuje da neće tolerisati kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcepljenja.

U izjavi ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira o referendumu piše da je Ustavom BiH nedvosmisleno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.

ŠTA SE KRIJE IZA OBUSTAVE ISTRAGE NAPADA NA PREMIJERA? Stručnjak otkriva ČETIRI moguća razloga!

- U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum - stoji u izjavi.

Sarajevo / Izvor: Profimedia

U izjavi stoji da su ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIK) primili k znanju uveravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude "korak ka provedbi odluke Ustavnog suda BiH". Upravni odbor PIK-a je, kako stoji u izjavi, takođe je konstatovao da su predsednik RS i Narodna skupština RS više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Kako  je ocenjeno, takve izjave i potezi protivni su Opštem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive.

DODIK: U RS postoji konsenzus o održavanju referenduma

Upravni odbor PIK-a poziva institucije BiH da ovo pitanje reši kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir i putem konstruktivnog dijaloga.

Na kraju se konstatuje da će Upravni odbor PIK-a nastaviti da prati ovo pitanje i dalji razvoj događaja i da se Ruska Federacija ne pridružuje ovoj izjavi.  

Milorad Dodik / Izvor: Profimedia

Nakon sastanka ambasadora Saveta za sprovođenje mira (PIK) u Sarajevu, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da Rusija nije podržala tekst izjave sa današnjeg sastanka na kojem je razmatrana Odluka o referendumu o Danu Republike Srpske.

Ivancov je dodao da je Rusija izdvojila mišljenje i da ne podržava tekst izjave jer se, kako je naglasio, uvek traži da Republika Srpska pravi ustupke. 

Piše:
Sputnjik/Srbija Danas
30.08.2016. 18:13
Pogledajte više