Urotili se protiv Dodika i Srpske: Burna reagovanja na rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS

18.10.2017. 20:43
Piše:
Tanjug
Milorad Dodik / Izvor: Profimedia
Zapad i Sarajevo nastavljaju sa svojom prljavom igrom

Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, koja je kasno noćas usvojena na sednici skupštine RS, izazvala je burna reagovanja domaćih i stranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini. 

Dodik optužio opoziciju u RS: Zajedno sa strancima kontinuirano rade na destabilizaciji države

NATO O PROGLAŠENJU VOJNE NEUTRALNOSTI SRPSKE: Mi nastavljamo saradnju sa BiH

Milorad Dodik pozdravlja Treći pešadijski puk / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Milorad Dodik

Predsednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da, nakon usvajanja rezolucije, očekuje od svih predstavnika RS-a u bh. institucijama da obustave sve aktivnosti u pogledu približavanja BiH NATO savezu. 

- Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovde uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak - rekao je Dodik. 

Ispovest rođake Ratka Mladića: Zarobili su me zbog prezimena, radili su mi šta su hteli

Bakir Izetbegović / Izvor: Profimedia

Bakir Izetbegović

Sa druge strane, iz Kabineta člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića poručeno je da pomenuta rezolucija koju je usvojila NS RS u "krnjem sastavu", bez opozicije i koalicije "Domovina", predstavlja kontinuitet "antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva RS".

Izetbegović takođe kaže da rezolucija navodno ne može da ima nikakve pravne posledice, jer spoljna politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta i podseća da je Predsedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opredeljenje za pristupanje NATO-u te podnelo formalni zahtev za pristupanje MAP-u.

Nakon drame, ipak nastavljena sednica Narodne skupštine u RS

Igor Crndak / Izvor: Profimedia

Igor Crndak

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je priča u vezi sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS predizborna "predstava" podsetivši da u BiH postoji konsenzus za pristupanje EU, ali ne i za punopravno članstvo u NATO.

- Stranke iz RS nisu za to da BiH bude član NATO i zato mislim da neće biti nekog velikog efekta, jer se suštinski ništa ne menja - zaključio je Crnadak. 

NATO / Izvor: Profimedia

NATO

Severnoatlantski savez ne tera nikoga da se pridruži Savezu, odgovoreno je danas medijima iz NATO štaba u Sarajevu na upit o usvajanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini RS. 

Frka u RS: Opozicija udaljena iz skupštine, neizvestan nastavak

Panorama grada Sarajeva / Izvor: Profimedia

Ambasada SAD u Sarajevu

Povodom usvajanja rezolucije iz Ambasade SAD u Sarajevu navode ona navodno nije u nadležnosti skupštine RS i da je prema Dejtonskom sporazumu navodno spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

Iz Ambasade su takođe dodali da bi se bilo kakav budući dijalog o tom pitanju trebalo odvijati u okviru relevantnih institucija na državnom nivou, prenosi Fena.

Valentin Incko / Izvor: Profimedia

Valentin Incko

Da je spoljna politika u navodnoj isključivoj nadležnosti državnih institucija poručio je i visoki predstavnik Valentin Incko koji je dodao da "Dejtonski sporazum i Ustav imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NS RS".

 

Piše:
Tanjug
18.10.2017. 20:43
Pogledajte više