Užas u Banja Luci: Dečak ubacio petardu u flašu, a lekari se sad bore da mu spasu OKO!

16.12.2017. 14:18
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Petarda / Izvor: Profimedia/ilustracija
Jedanaestogodišnjak teško povređen kad se posle nastave zaigrao s pirotehnikom

Zdravstveno stanje F. M. (11) iz Banjaluke, kome je levo oko povređeno tokom igre s petardama, ocenjeno je kao stabilno, a u ponedeljak će biti prevezen u Beograd na dalji tretman.

Ostaje, međutim, pitanje da li će ikada više moći da vidi na povređeno oko. Dečak je teško povređen kad ga je pogodio komad staklene flaše u koju je ubacio petardu.

- Povreda oka je hirurški zbrinuta. Pacijent je zadobio i lakše povrede prstiju šake koje su inicijalno zbrinute i ne zahtevaju hiruršku intervenciju. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno ali su sve prognoze u vezi sa očuvanjem funkcije vida na povređenom oku krajnje neizvesne i preuranjene - rekla je zamenica načelnika Klinike za očne bolesti Emira Ignjatić.

Foto: Profimedia / Izvor: Profimedia

Dečak je povređen u sredu uveče kad se posle nastave u blizini OŠ "Ivo Andrić" zaigrao s petardama. U igri je učestvovalo sedam dečaka koji su u blizini pronašli staklenu čašu u koju su potom ubacili petardu. Zatim su pronašli i staklenu flašu u koju su ubacili još jaču petardu. Budući da je imala kratak fitilj, petarda je pukla pre nego što je dečak uspeo da baci flašu, koja mu je eksplodirala u ruci. Deo stakla se odlomio i pogodio ga u oko koje je potom obilno krvarilo.

Uplašeni prizorom, deo dečaka se razbežao, dok su dvojica krenula da dozivaju pomoć. Povređeni dečak konstantno se žalio da ne vidi na oko iz kog je krvario, pa su ga prolaznici odvezli u Hitnu pomoć i pozvali njegove roditelje.

U PU Banjaluka navode da ovakve nesreće nisu retkost i apeluju na građane da decu upoznaju sa posledicama koje mogu nastati usled nestručnog rukovanja pirotehnikom i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja.

 

Piše:
Srbija Danas/Novosti
16.12.2017. 14:18
Pogledajte više