Vašington protiv inicijative za utvrđivanje istine o Srebrenici: RS i Dodik moraju da priznaju genocid

18.08.2018. 06:58
Piše:
Srbija Danas/Informer
Bela kuća / Izvor: Profimedia
Nečuveno!

Američka administracija zahteva od Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika da bespogovorno prihvate tezu da se jula 1995. u Srebrenici dogodio genocid, odnosno da je RS "genocidna tvorevina".

Stejt department munjevito je reagovao na odluku Narodne Skupštine RS, koja je u utorak jednoglasno odbacila prethodni izveštaj Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje iz 2004. godine. Parlament u Banjaluci istovremeno je od Vlade RS zatražio da formira dve nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Srebrenica / Izvor: Profimedia

Zvanični Vašington je tim povodom izdao saopštenje u kome je poručio da "poricanje zločina neće dovesti do pomirenja".

- Međunarodni sudovi zaključili su da se u Srebrenici 1995. dogodio genocid. Vlada RS je 2004. usvojila izveštaj o Srebrenici. To je bio značajan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini i suočavanju sa teškim činjenicama iz prošlosti. Pokušaji da se odbace ili dopune izveštaji o Srebrenici deo su širih nastojanja da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, negira istorija i politizuje tragedija. U interesu je građana Republike Srpske da preokrenu trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, kao i da osiguraju da se njihovi zločini i nadalje u javnosti odbacuju - stoji u saopštenju koje je potpisala portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Na drugoj strani, predsednik Srpske Milorad Dodik kaže da je stavljanjem van snage dosadašnjeg Izveštaja o Srebrenici, po kom se tamo navodno desio genocid, Skupština RS na odgovoran način završila rad u ovom sazivu.

- Nismo glasali protiv bilo koga, niti smo umanjili nečiju žrtvu, patnju ili bol. Samo smo kao odgovorni ljudi rekli istinu, a ona kaže da je na tom području počinjen jedan od najvećih zločina nad Srbima u proteklom ratu. Duboko sam uveren da će biti razuma i spremnosti kod svih da se kroz međunarodnu komisiju sazna prava istina o stradanju Srba, Bošnjaka i drugih u tom kraju od 1992. do 1995. godine. Tek tada bismo mogli govoriti o pravom pomirenju - podvlači Dodik.

Milorad Dodik / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Aleksandar Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, ocenjuje da Stejt department nikako nije objektivan po pitanju Srebrenice.

- Time što ne dozvoljavaju preispitivanje njima pogodne istorije, nego traže da se nametnute istine moraju poštovati kao "sveto pismo", SAD iskazuju politički pritisak, ali i odnos prema žrtvama. Do sad su pokazivali pristrasnost, pa ovo saopštenje ništa ne čudi. Postoji sumnja da je Amerika i vršila pritisak na međunarodno pravosuđe da se zločin u Srebrenici okarakteriše kao genocid. Nismo videli nijedno saopštenje u kojem Vašington negoduje zato što se oni koji su činili zločine protiv srpskog naroda nisu procesuirali, kao ni što su na hiljade srpskih žrtava ostale bez pravne satisfakcije - navodi Vranješ.

Na drugoj strani, analitičar Anđelko Kozomara kaže da Skupština RS ni jednom reči nije negirala strašan zločin koji se dogodio u Srebrenici.

- Vlada RS samo zahteva da se istraže i utvrde strašni zločini na tom području i nad Srbima. U obrazloženju presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, na primer, sudsko veće je napisalo da je "Tužilaštvo dokazalo da je u Srebrenici ubijeno 4.500 Bošnjaka". Taj stav suda dovoljan je povod da se preispitaju dosadašnji izveštaji i tvrdnje o onome što se događalo u Srebrenici. Prošlost nas uči da su Amerikanci često na kriznim žarištima događaje prikazivali netačnim i prilagođavali ih trenutnim interesima, pa tako i ovaj o Srebrenici - zaključuje Kozomara.

 

Piše:
Srbija Danas/Informer
18.08.2018. 06:58
Pogledajte više