Vehabija vrbovao UBICE Srba u zatvoru: Radikalno promenili izgled i postali DŽIHADISTI

07.10.2017. 17:06
Piše:
Srbija Danas/RTRS
džihadisti / Izvor: Profimedia
Užas

Vehabijski vođa Bilal Bosnić vrbovao je tridesetak osuđenika koji s njim izdržavaju kaznu u paviljonu zeničkog zatvora, pišu banjalučki mediji.

Zaigrala mečka i Hrvatima pred vratima: Posle Istre i Rijeka hoće NEZAVISNOST

Mirjana 13 godina držala zaključane svoje ćerke: Jezivi jauci i bolni krici godinama odzvanjali

Bosnić je vrbovao zatvorenike koji su u skladu sa pravilima vehabijskog pokreta promenili fizički izgled, skratili pantalone i pustili brade, pa sada verske potrebe ispoljavaju svakodnevnim molitvama i učenjima koja ne priznaje Islamska zajednica BiH.

Zatvor / Izvor: Profimedia/ilustracija

U radikalizaciju i prelazak na druge načine praktikovanja islama uverili su se i članovi nezavisne Komisije parlamenta BiH za praćenje uslova boravka u zavodima, koji su nedavno bili u poseti Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Јedan od poslednjih zatvorenika koje je Bosnić radikalizovao je i Edib Buljubašić, četvorostruki ubica kome se sudi i za zločine nad Srbima u logoru Dretelj.

- Institucije bi trebalo da se pozabave ovim problemom dok situacija nije eskalirala - navode izvori.

Bilala Bosnića je Sud BiH prošle godine pravosnažno osudio na sedam godina zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organizovanja terorističke grupe.

Grupa osuđenika u zeničkom zatvoru, među kojima je bilo i pripadnika vehabijskog pokreta, 1. maja prošle godine je na pravoslavni Vaskrs pretukla zatvorenike srpske nacionalnosti Nenada i Predraga Bajića i Sinišu Babića, a česte žrtve maltretiranja su i Robert Јusić i Nenad Zorić.

 

Piše:
Srbija Danas/RTRS
07.10.2017. 17:06
Pogledajte više