Asadov JURIŠ na Idlib: Odlučujuća bitka koja će odrediti sudbinu Sirije (MAPA)

05.09.2018. 07:45
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Bašar al Asad / Izvor: SD/ilustracija
Napad na poslednje ključno uporište pobunjenika

Ruski vojni avioni u utorak su izveli vazdušne udare na poslednju sirijsku pobunjeničku pokrajinu Idlib i posle upozorenja američkog predsednika Donalda Trampa Moskvi i Teheranu da se uzdrže od napada. Kremlj je odbacio zahtev šefa Bele kuće, uz obrazloženje da je to područje gnezdo terorista koje podriva sirijski mirovni proces i čini taj region bazom za napade na ruske snage u Siriji.

Posle zatišja od 22 dana, sirijska vojska i njeni saveznici pripremaju se za novi napad na Idlib. Idlib će biti jedna od glavnih tema sastanka lidera Rusije, Irana i Turske u Teheranu krajem nedelje, pa sve ukazuje da će se tu voditi krvave borbe.

Mapa, Idlib / Izvor: Foto: Printscreen/syria.liveuamap.com

Sirijska vojska nedeljama povlači trupe ka Idlibu. I Turska šalje dodatnu vojsku, a vlada u Ankari je pre dva dana ogranak Al kaide, Hajat Tahrir al Šam (HTS), najjači ekstremistički pokret u regionu, klasifikovala kao terorističku organizaciju.

S druge strane, Tramp je na "Tviteru" napisao da "predsednik Sirije Bašar al Asad ne sme da izvrši bezobzirni napad na pokrajinu Idlib":

- Rusi i Iranci bi načinili tešku humanitarnu grešku učešćem u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi mogle da budu ubijene. Ne dozvolite da se ovo desi - naveo je Tramp.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je, međutim, da sirijska vlada ima sva prava da "izbriše" ekstremiste u toj pokrajini na severu Sirije, jer "situacija u pobunjeničkoj pokrajini Idlib ne može da se toleriše unedogled".

SERGEJ-LAVROV / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Njegov stav deli i iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif, koji je kazao da "celokupna sirijska teritorija mora da bude očuvana, a preostali teroristi u Idlibu počišćeni". Iranske snage podržavaju vojno i ekonomski sirijskog predsednika Bašara al Asada u građanskom ratu koji traje od 2011. godine.

U Idlibu i okolnim područjima boravi oko tri miliona ljudi, od čega je skoro polovina najmanje jednom već bežala pred sukobima. Ofanziva na Idlib mogla bi da natera na novo izbeglištvo čak 800.000 civila koji već žive u teškim okolnostima, upozorile su UN. Turska, u kojoj je već oko tri miliona sirijskih izbeglica, drži zasad granicu zatvorenom i ograničava prelaze.

Dešavanja u Idlibu možete pratiti OVDE

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas/Novosti
05.09.2018. 07:45
Pogledajte više