Asadov JURIŠ NA JUG: Podiže se NOVA TERORISTIČKA TVRĐAVA (MAPA)

19.04.2018. 20:05
Piše:
Srbija Danas
Sirija / Izvor: SD/ilustracija
Naš portal prvi najavio razvoj događaja na frontu

Mediji su danas preneli informaciju da militanti Nusra fronta i Sirijske slobodne armije (FSA) postepeno šire teritoriju koju kontrolišu na jugu Sirije, u provinciji Dara, kako bi stvorili autonomnu regiju pod okriljem SAD, a portal SrbijaDanas.com najavio je da se Asadove snage okreću ka uništavanju preostalih terorističkih enklava, širom zemlje, kako bi potom, grupisali svoje snage i prebacili ih upravo na jug zemlje.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Sirija / Izvor: Foto: syria.liveuamap.com/Printscreen

Plan terorista je da se sprovede koordinisani napad na vladine snage u tri južne provincije, a kao povod biće iskorišćeno navodno kršenje primirja od strane Damaska ili provokacija sa korišćenjem hemijskog oružja.

- U poslednjih nekoliko nedelja na jugu Sirije se zahuktavaju izuzetno ozbiljne stvari. Uprkos izjavama Amerikanaca, u dolini reke Jarmuk glavnu reč vode Sirijska slobodna armija i Nusra front, ali i manje preostale grupacije IS. Oni aktivno rade na širenju teritorije - rekao je neimenovani izvor.

NOVO ŽARIŠTE U SIRIJI: Militanti stvaraju autonomiju na jugu uz pomoć Vašingtona?!

Upravo zato, Asad okreće svoje snage južno od Damaska, svestan da na krajnjem jugozapadu zemlje teroristi mogu napraviti utvrđenje koje će predstavljati veliki problem i gotovo neosvojivu teritoriju, budući da će biti podržani od strane SAD i njenih saveznika na Bliskom istoku.

Prva enklava očišćena

Snage Islamske države sa sedištem u južnom Damasku prihvatile su sporazum koji je ponudila sirijska vojska kojim bi ih evakuisali na istok zemlje, prema ranijim, ali nepotvrđenim izveštajima.

Islamska država PRIHVATILA ponudu sirijske vojske: NAPUŠTAJU DAMASK!

Militanti koji pripadaju grupi Hajat Tahrir al-Šam (poznatiji po svom ranijem nazivu Al-Nusra Front), koji se nalaze u drugim područjima u južnom delu Damaska, u blizini područja koje je držala IS, treba da budu evakuisani u severnu Siriju po posebnom dogovoru.

Kako stvari stoje, sve su prilike da će opoziocione snage koje čini mešavina radilkalnih islamističkih grupa i Asadovih protivnika, podržanih od strane SAD, pokušati da naprave novu tvrđavu u provinciji Dara.

Upravo u ovom regionu mogli bi da naprave autonomnu teritoriju koja će imati kopnenu vezu sa Izraelom i Jordanom, odakle bi bili svesrdno pomagani u borbi protiv sirijske vojske.

Trenutno Nusra front i Slobodna sirijska vojska broje blizu 12.000 vojnika, a raspolažu i sa nekoliko stotina jedinica vojne tehnike i artiljerije, koja im je isporučena putem koridora koji su i dalje aktivni na granici sa Izraelom i Jordanom.

Možemo zaključiti da je posle Istočne Gote, sledeća meta Asadovih snaga upravo provincija Dara na jugu Sirije.

Saznajte prvi, sve informacije sa fronta u Siriji, Iraku i Jemenu OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas
19.04.2018. 20:05
Pogledajte više