Bagdad pokazao zube Vašingtonu: Nećemo tolerisati uplitanja SAD u naša unutrašnja pitanja

05.11.2018. 16:29
Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
iračka vojska / Izvor: Profimedia
Iračko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je ovog vikenda na objave američke ambasade u Bagdadu i tom prilikom je saopštilo kako neće tolerisati uplitanja u unutrašnja pitanja Iraka.

Zašto je došlo do ovakve oštre reakcije i šta je zapravo američka ambasada objavila? Iračke vlasti reagovale su nakon što je američka ambasada objavila poruku u kojoj pozivaju Iran da "poštuje suverenitet Iraka" i da dozvole "razoružanje, demobilizaciju i re-integraciju šiitskih formacija".

Amerikanci ne prestaju sa bombardovanjem nedužnog stanovništva: Sirija ZASUTA ZABRANJENIM GRANATAMA

Međutim, ovo pitanje je malo složenije nego što možda u američkoj ambasadi misle, odnosno misle da su spomenute vojne formacije isključivo faktor iranskog uticaja u Iraku. Situacija je ipak nešto drugačija jer iste formacije okupljaju brojne iračke interese, a i aktivno su sudelovale, zajedno s iračkom vojskom, u odbrani zemlje od najezde terorista Islamske države.

iračka vojska / Izvor: Profimedia

Izjava američke ambasade dolazi pred uvođenje žestokih sankcija Iranu. Naime, jedan od razloga zašto SAD ponovno uvodi sankcije Iranu je, kako tvrde, iransko uplitanje u druge zemlje Bliskog istoka i kao uslov za ukidanje sankcija traže povlačenje iranskih snaga i uticaja iz zemalja baš kao što je Irak (gde se uticaji SAD-a i Irana često sudaraju).

KURDIMA SE CRNO PIŠE: Turci prebacili HILJADU DŽIHADISTA na Eufrat, preti opasnost od OPKOLJAVANJA

Međutim, možda nisu očekivali ovakvu reakciju Iraka - naime, u poruci iračkog ministarstva spoljnih poslova navodi se kako Irak "odbacuje uplitanja u unutrašnja pitanja, naročito kada je reč o internoj sigurnosnoj reformi" te su poručili kako zahtevaju da američka ambasada ukloni svoju poruku sa Tvitera.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka, Jemena čitajte OVDE.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
05.11.2018. 16:29
Pogledajte više