Dok oči sveta gledaju ka Ukrajini, već osam godina traje "zaboravljeni rat" sa nesagledivim ljudskim i dečijim gubicima!

08.01.2023. 17:48
Piše:
Srbija Danas/Peoplesdispatch.org
Militanti u Libiji / Izvor: Profimedia/ilustracija
Užas o kojem više niko ne priča

Prema izveštaju "Oka za čovečanstvo", u poslednjih sedam godina rata u Jemenu, u bombardovanjima koje je izvela koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ubijeno je 17.734 ljudi i ranjeno blizu 30.000. Prema njegovim podacima, najmanje 4.017 ubijenih su deca.

ZA RUSIJU JE TO OD KLJUČNOG ZNAČAJA: Jedan zadatak u pregovorima Putina i Erdogana biće od NAJVEĆE važnosti

ZA RUSIJU JE TO OD KLJUČNOG ZNAČAJA: Jedan zadatak u pregovorima Putina i Erdogana biće od NAJVEĆE važnosti

ISPALJENE RAKETE NA AMERIČKU VOJNU BAZU! Odjeknule snažne eksplozije

ISPALJENE RAKETE NA AMERIČKU VOJNU BAZU! Odjeknule snažne eksplozije

ŠVEĐANIN ZGROZIO CEO SVET: Slikao se pored leševa i ranjenih u Siriji uz pogrdne komentare, sud ga osudio

ŠVEĐANIN ZGROZIO CEO SVET: Slikao se pored leševa i ranjenih u Siriji uz pogrdne komentare, sud ga osudio

Podaci koje je objavio jemenski Centar za pravo i razvoj "Oko za čovečanstvo" tvrdi da su najmanje 643 jemenska civila ubijena 2022. godine, od preko 3.000 zabeleženih žrtava. Ovo je uprkos tome što je prošle godine došlo do šestomesečnog prekida vatre bez presedana i značajnog pada broja smrtnih slučajeva. Rat u Jemenu traje već osam godina.

Podaci pokazuju da je u prošloj godini ubijeno najmanje 102 dece i 27 žena. U ovom periodu povređeno je najmanje 353 dece i 97 žena.

Međunarodna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom takođe je uništila više od 14.300 domova, 12 bolnica, 64 škole i 22 elektrane u Jemenu prošle godine, što je doprinelo patnji miliona Jemenaca.

Huti / Izvor: Profimedia

Prema UN-u, šestomesečni prekid vatre doveo je do smanjenja broja žrtava za 60 odsto, a ukupno 159 jemenskih civila je ubijeno ili povređeno usled eksplozija mina ili drugih eksplozija u oblastima koje kontrolišu Huti i drugde tokom tog perioda.

Blokada izaziva ogromnu humanitarnu krizu

Bombardovanja, kao i blokada koju je uvela koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, ozbiljno su uticali na situaciju običnih Jemenaca.

Foto: Profimedia / Izvor: Profimedia

Prema Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (ICRC), više od 70 odsto Jemenaca sada zavisi od neke vrste humanitarne pomoći, a zdravstvena infrastruktura zemlje radi s pola kapaciteta, ostavljajući milione Jemenaca ranjivima.

Prema vladi sa sedištem u Sani, pod Hutima, rat i blokada koju je uvela saudijska koalicija odgovorni su za stradanje 16 odsto svih prevremeno rođenih beba u zemlji. Ministar zdravlja Taha Mutavakil izjavio je prošlog meseca da najmanje "80 novorođenih beba umire svakog dana zbog nedostatka medicinske opreme i lekova" usred blokade koja je nametnuta narodu Jemena.

Mutavakil tvrdi da Jemen trenutno ima oko 600 inkubatora, a da je potrebno najmanje 2.000. Nedostatak inkubatora čini veliki broj novorođenih beba u Jemenu podložnim smrti.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom uvela je sveobuhvatnu kopnenu, morsku i vazdušnu blokadu Jemena od 2015. godine, navodno da spreči snabdevanje oružjem. Međutim, blokada sprečava priliv osnovnih zaliha, uključujući hranu i lekove u Jemen, koji u velikoj meri zavisi od uvoza.

Jemen / Izvor: Profimedia

Blokada je delimično popuštena tokom šestomesečnog prekida vatre. Međutim, Huti su tražili njeno potpuno ukidanje kao osnovu za produženje primirja, što su Saudijci odbili.

Prema UNICEF-u, kao rezultat skoro osam godina rata, stopa smrtnosti dece u Jemenu postala je najviša u arapskom svetu sa preko 60 umrlih na 1.000 rođenih. Prema organizaciji, broj novorođenih beba koje svakodnevno umiru u Jemenu je skoro dvostruko veći od onoga što vlada tvrdi. UNICEF je izvestio da skoro 52.000 novorođenih beba umire svake godine u Jemenu, u proseku najmanje 142 dnevno.

Saudijska Arabija / Izvor: Profimedia

UNICEF je prošlog meseca objavio izveštaj u kojem se tvrdi da je oko 11.000 jemenske dece bilo ubijeno ili osakaćeno zbog rata u zemlji. Tvrdi se da je više od 2,2 miliona jemenske dece, od kojih je četvrtina mlađe od pet godina, neuhranjeno.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Piše:
Srbija Danas/Peoplesdispatch.org
08.01.2023. 17:48
Pogledajte više