EKSKLUZIVNO: Spisak 250 islamskih ratnika sa Balkana u Siriji i Iraku (1)

16.01.2018. 19:48
Piše:
Srbija Danas/Dušan Marić
džihadisti / Izvor: Profimedia
U njihovim matičnim državama vlada strah da će se ekstremisti vratiti i nastaviti sa propagiranjem ratnohuškačkog islama i terorističkim akcijama

Teški vojni porazi Islamske države i drugih islamskih terorističkih organizacija na ratištima u Siriji i Iraku i mogući kraj rata u tim zemljama ponovo je aktuelizovao pitanje sudbine terorista koji su u taj region došli iz raznih delova sveta. 

U njihovim matičnim državama vlada strah da će se mnogi islamski ekstremisti vratiti kući i nastaviti sa propagiranjem ratnohuškačkog islama i terorističkim akcijama. Taj strah prisutan je i u bivšim jugoslovenskim republikama.

Islamska država / Izvor: Profimedia/ilustracija

Po površnim i nezvaničnim podacima policije i drugih nadležnih institucija, na ratištima u Iraku i Siriji nalazi se ili se nalazilo najmanje 650, a moguće je i svih 800 muškaraca i žena sa prostora tzv. zapadnog Balkana. 
Njih najmanje 375 imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Uglavnom su to domaći muslimani, pripadnici selefijskog i vehabijskog pokreta, ali ima i „pasa rata“ sa Bliskog istoka, takozvanih mudžahedina, koji su u BiH došli od 1992. do  1995.godine, posle završetka građanskog rata ostali da žive u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici, a po izbijanju poslednjih ratova na Bliskom istoku vratili se svom krvavom zanatu.

DRUGI PUT za 72 sata: Džihadistički pobunjenici upotrebili HEMIJSKO ORUŽJE protiv sirijske vojske

Većina njih je više puta boravila u Siriji i nesmetano se vraćala u BiH. Desetinama  najpoznatijih džiuhadista iz BiH zajedničko je to da su bar neko vreme boravili u vehabijskim zajednicama u selu Gornja Maoča, opština Srebrenik  ili u selu Ošve, opština Maglaj, gde su sarađivali sa kolovođama vehabijskog pokreta Nusretom Imamovićem i Bilalom Bosnićem.

Po podacima službi bezbednosti, u Siriji i Iraku bori se i više desetina državljana Srbije. U jednoj skupštinskoj raspravi narodni poslanik SNS Aleksandra Đurović je rekla da je 26 državljana Srbije učestvovalo u ratu u Siriji, od kojih se njih sedam vratilo, a osam poginulo. 

U novembru 2013. godine „Blic“ je objavio da se u Siriji i Iraku, na strani pobunjenika, protiv legalne vlasti, bori 60 plaćenika ekstremista iz Šumadije, pripadnika vehabijskog pokreta. Najviše njih je u Siriju otišlo iz beogradskog naselja Ledine. 

džihadisti / Izvor: Profimedia/ilustracija

Po podacima Kosovskog centra za sigurnosne studije na ratištima u Siriji i Iraku zabeleženo je prisustvo najmanje 232 Albanca iz južne srpske pokrajine, ali prištinski analitičari i mediji procenjuju da  je taj broj veći od 300. Albanski mediji su objavili da je na ratištima poginulo više od 50 njihovih sunarodnika. 

Islamski borci iz Srbije i BiH u Siriju stižu uhodanim kanalima, od kojih glavni vodi preko turskog grada Antakija i pograničnog mesta Džilveozu. U Siriju ulaze preko graničnog prelaza Bab el-Hava, a potom se okupljaju u mestu Sarmada, gde se izvodi vojna i verska obuka, kao priprema za odlazak na ratište.

Damask osuđuje odluku SAD: Protiv smo stvaranja PARAVOJNIH JEDINICA na severu Sirije

Najviše državljana Srbije bori se u redovima Fronta Al-Nusra, koji je čak i američka administracija, dokazano blagonaklona prema svima koji se bore protiv vojske legalno izabranog predsednika Sirije Bašara El Asada, proglasila za terorističku organizaciju povezanu sa Al Kaidom.

Objavljujemo do sada najpotpuniji spisak državljana BiH i Srbije, koji se bore ili su se borili na ratištima u Siriji i i Iraku, a na kojem se nalazi više od 250 imena.

Azur Karasuljić, Aldin Alibašić (u sredini) i Armen Dželko / Izvor: Foto: Arhiva MUP

Avdulović Asmir (1989), zvani Zeid, iz Novog Pazara, na ratištima u Siriji je od novembra 2013. gde je bio pripadnik takozvane Balkanske jedinice. Objavljena je informacija da je poginuo, ali bez dokaza. Anes Čeković je izjavio da su on i Avdulović do Sirije stigli preko Turske, u organizaciji Abida Podbićanina, imama iz Prijepolja.

Alibašić Aldin iz Sarajeva. Na ratištu u Siriji je boravio 2012. godine. Vratio se 2013. u BiH, šerijatski se venčao sa Ildom Hopovac (1991) i zajedno sa njom ponovo otišao u Siriju. Borio se pod imenom Ebu Omer, u jedinici pod komandom Gorana Pavlovića. Po izjavi jednog od džihadista iz BiH, koju je po povratku u domovinu dao obaveštajnim službama u Sarajevu,  Alibašić u Siriji „radi u kancelariji pri nekoj vojnoj jedinici i izrađuje neke karte“. Po istom izvoru u Siriji se nalazi i Aldinova kompletna porodica, a njegov otac se tamo bavi prodajom oružja.

Alibašić Behudin, zvani Hatab, u Siriji se borio godinama. U izjavi agenciji sarajevskoj obaveštajnoj SIPA, svedok kaže da ga je prvi put video u Al Raki 2015. godine, da je bio u Al Nusri, nakon čega je otišao u Tursku, sa namerom da se vrati u Bosnu ali „tada ga je pozvao Goran Pavlović da dođe u njegovu ketibu“ (jedinicu), što je ovaj i prihvatio. U jedinici je bio zadužen da vodi računa o naoružanju. Po istom izvoru, kasnije je prešao u jednu od brojnih arapskih jedinica, u kojoj je bio čuvar magacina, sve dok nije optužen za krađu. 

Sve vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pročitati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas/Dušan Marić
16.01.2018. 19:48
Pogledajte više