EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (37): Potresna ispovest Beograđanke koja je u rat odvela i trogodišnjeg sina

08.08.2018. 16:48
Piše:
Dušan Marić
Sirija / Izvor: Reuters
Provodila dane u skloništu gde su je krvnički tukli

Šaćiri Makfireta (1984) iz Beograda u Siriju je otišla sa mužem Feratom Kasumovićem, njihovim trogodišnjim sinom Davidom i svojim bratom Fahredinom Šaćirijem. Ova žena, inače slepa od svoje pete godine, je jedna od retkih žena iz BiH, Srbije i Crne Gore koje su uspele da se vrate iz sirijskog ratnog pakla.

Po povratku u Srbiju ispričala je da je u Siriji živela u Azazu, gradu koji se nalazi severno od Alepa, da je zbog svakodnevnih bombardovanja dane provodila u skloništima, često i po nekoliko dana uzastopno, da je pod pretnjom smrću morala da prekriva lice i ruke i da je svakodnevno dobijala batine od svog muža i drugih muškaraca.

Asma Asad, Bašar Al Asad / Izvor: Profimedia

Asadovoj ženi dijagnostikovan RAK!

- Moj pakao počeo je kada sam se udala za Ferata Kasumovića, sa kojim me je upoznao brat Fahredin. Ferat je Fahredinu isprao mozak pričama o životu po šerijatu u Islamskoj državi, a onda je to učinio i meni. Tražio je da idemo tamo, a ja sam se u početku protivila tome da idem sa malim detetom u Siriju. Ipak, popustila sam jednog jutra kada mi je brat rekao da mora da ode da brani muslimane i islam. Ferat nas je sve, mene, brata i sina, poveo tamo u grad Azaz, koji je kontrolisala Islamska država. Tada je počeo moj pakao, koji ću pamtiti dok sam živa - izjavila je Makfireta.

OSVETA džihadista za ubijene komandante: Granatirane stambene četvrti Alepa, ima povređenih

Ona smatra da ne bi preživela da joj nisu pomagale druge žene iz Srbije, "kojih tamo ima više nego što se misli".

- Dani tamo su mi bili strašni i kad se nije pucalo. Svi pričaju na arapskom, a ja ne razumem taj jezik. Uz to vam muškarci stalno nešto naređuju i ako slučajno odmah ne poslušate, oni vas krvnički tuku. Morate stalno da nosite burku, koja prekriva celo telo, ne samo lice, jer u protivnom može da vas ubije bilo ko bez ikakve odgovornosti. Takva su tamo pravila, muškarac je iznad svega, a mi žene smo bića nižeg reda. Zato smo se i držale jedna uz drugu i tešile se međusobno. Tamo ima mnogo devojaka iz Beograda, Zagreba, svih delova Bosne, ali i iz Francuske, Švajcarske, Nemačke, Engleske. Nažalost, mala je šansa da će ikada uspeti da se izvuku iz onog pakla - smatra Makfireta.

SAMO HRABRO! Sirijska vojska odbila napad militanata u Latakiji

Posle tri meseca muž joj je saopštio da se pakuje jer se vraćaju u Srbiju. On je verovatno dobio zadatak da svoju terorističku delatnost nastavi u zavičaju. U međuvremenu, njen brat je poginuo.

- Bio je besan što je morao da se vrati u Srbiju, vikao je i tukao me.

Iz Sirije su se vratili peške, preko Turske, Bugarske, Makedonije i Kosova i Metohije, putujući mesecima i krijući se od policije. Po njenoj priči, taj put je bio prava golgota.

Nekoliko meseci posle povratka u Beograd, u oktobru 2014. njen muž je uhapšen, a ona ostala sama, prepuštena ulici, našla drugog muškarca, koji joj je napravio dete i – nestao.

Sada živi sa osmogodišnjim sinom i dvogodišnjom kćerkom Olgom od socijalne pomoći. Prijatelji bivšeg muža Ferata, koji je osuđen na osam godina zatvora, joj prete, okrivljuju je za njegovo hapšenje, pa je jedno vreme provela i u sigurnoj kući.

Šaćiri Fahredin iz Beograda na ratište je otišao sa zetom Feratom Kasumovićem, svojom sestrom Makfiretom Šaćiri, njenim maloletnim sinom i još nekoliko ekstremista u decembru 2013. Poginuo je u februaru ili martu 2014. godine kod grada Azaza.

 

Piše:
Dušan Marić
08.08.2018. 16:48
Pogledajte više