Iračani neće imati milosti prema njima: ŽENE, pripadnice IS čeka JEZIVA SUDBINA! (FOTO)

22.05.2018. 14:29
Piše:
Srbija Danas/Blic
Žena u tradicionalnoj muslimanskoj nošnji / Izvor: Profimedia
Ne piše im se dobro

U maloj čekaonici suda u Bagdadu, francuska državljanka Đamila Boutoutao mazila je dvogodišnju ćerku i molila za pomoć. Boutoutao (29) optužen je da je član Islamske države. Šapućući na svom maternjem jeziku sa drugim optuženicima, takođe strancima, kaže da je život postao nepodnošljiv.

- Ovde sam poludela. Preti mi smrtna kazna ili život u zatvoru. Niko mi ne govori ništa, ni ambasador, ni ljudi u zatvoru - kaže ona.

Dok su se stražari približavali, nastavila je.

- Nemojte da dozvolite da uzmu moju ćerku. Voljna sam da ponudim novac ako možete da kontaktirate moje roditelje. Molim te, izvuci me odavde - rekla je.

Lepota, melem za oči: Bitka za Damask je gotova, nema više ZLOSLUTNOG CRNILA! (MAPA)

Nakon toga, vratila se u ugao prostorije, čekajući da je sudija iz susedne sobe pozove. Ako bude osuđena za pridruživanje terorističkoj grupi, mogla bi da bude osuđena na život u centralnom zatvoru u Bagdadu ili vešanje.

Svih 15 žena koje su bile sa njom na sudu su udovice. Njihovi muževi poginuli su u ratu kada je IS proteran iz Iraka prošle godine. U nekim slučajevima, žene su se dobrovoljno pridružile grupi, putujući same iz Evrope i Centralne Azije ili sa svojim partnerima, u kako su verovali, obećanu zemlju. Procenjuje se da je više od 40.000 stranaca iz 110 zemalja otputovalo u Irak i Siriju da bi se pridružilo džihadistima. Od njih, oko 1.900 su državljana Francuske, a oko 800 Velike Britanije.

Osmeh, radost, opšte veselje: Pogledajte TRIJUMFALNI ulazak sirijske vojske u južni Damask (FOTO/VIDEO)

Boutoutao je 2014. godine stigla u Irak, sa suprugom Mohamedom Naseredinom i dvoje dece. Njen muž ubijen je u Mosulu 2016. godini. Na istom mestu stradao je i njegov sin Abdulah, godinu dana kasnije. Nju su zarobili Kurdi u severnom Iraku i poslali u Bagdadu na kraju.

Oko 1.000 žena optuženih za pripadnost IS-u i uhapšenih u ruševinama iračkih gradova, sada su pritvorene u Bagdadu i čekaju svoju kaznu. Oko 820 novorođenčadi prati te žene, a ima i onih koje se još nisu porodile.

Rusi žestoko uzvratili! OSVETA za sinoćni napad: Bombardovani položaji terorista u Idlibu

Islamska država / Izvor: Profimedia

Na suđenjima koja se obavljaju po hitnom postupku u centralnom krivičnom sudu u Bagdadu, saslušanja traju po deset minuta. Do sada je više od 40 žena osuđeno na smrt, a više desetina na doživotni zatvor.

Francuska i druge evropske zemlje neprijateljski su nastrojene prema svojim građanima koji se sada nalaze na iračkim sudovima, insistirajući na tome da moraju da se suoče sa lokalnom pravdom u inostranstvu. Francuska vlada je pokazala izvesnu popustljivost prema deci koja su ostala siročići u ratu, ali ne i prema odraslima koji su doneli odluku da se pridruže teroristima. Ranije ove godine, ministar odbrane Florens Parli rekao je da će oni koji su vratili Francusku "odgovarati za svoje postupke".

Oboren dron u blizini ruske baze u Siriji (VIDEO)

Islamska država / Izvor: Profimedia

O pomirenju u Iraku gotovo da se ne govori. Mustafa Rašid, prodavac automobila u istočnom Bagdadu, ima oštar stav prema stranim zatvorenicima.

- Oni ne zaslužuju nikakvu milost. Ni žene - kaže on.

Na istom sudu dan ranije, jedna žena iz Iraka oslobođena je svih optužbi i puštena na slobodu nakon što je uspela da dokaže da ju je brat prisilio da se pridruži ISIS-u. Sa druge strane, za žene iz inostranstva nema popuštanja. Jedna od njih je i Zahra Abdel Vahab Al Kaja, 17-godišnja devojka iz Tadžikistana, koja je u sudnici ljuljala bebu u naručju.

POBEDA! Dan za pamćenje, sirijski vojnici MARŠIRAJU kroz BIVŠE uporište Islamske države (FOTO/VIDEO)

muslimanke / Izvor: Profimedia

- U Siriju su me doveli mama i tata pre pet godina. Udali su me za Turčina. Bio je dobar prema meni. On je otac deteta. Preselili smo se u Irak. Moj otac i moj muž su poginuli. Ja sam sada u zatvoru sa majkom i ćerkom. Želim da se vratim kući, iako moje zemlja nije dobra. Nisam nosila hidžab kući. ISIS je dobar. Naučio me je kako da se pokrijem - njeno je svedočenje pred sudom.

Sa njom je na sudu bilo 12 žena, iz Rusije, Turske i Kirgistana. Svaku su troje sudija pitali po nekoliko pitanja i onda naredili da budu izvedene iz sudnice. Advokati odbrane kažu da nisu imali priliku da razgovaraju sa svojim klijentkinjama, već da su samo videli beleške iz istrage.

JUŽNI DAMASK JE OSLOBOĐEN: Potpuna KAPITULACIJA džihadista Islamske države! (MAPA/FOTO/VIDEO)

Islamska država / Izvor: Profimedia

Šta raditi sa decom osuđenih žena?

- Kad odrastu biće kao njihove majke - rekao je jedan od stražara.

- Ne, greh je to reći. Sva deca su nevina - rekao je drugi.

- Možda. Ali završimo s ovim brzo. Još ih je mnogo - odgovorio je prvi.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pogledati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
22.05.2018. 14:29
Pogledajte više