IZRAELSKI AVIONI PONOVO BOMBARDOVALI SIRIJU! Ranjeno šest vojnika, gađana baza T-4, napad izvršen iz pravca Al-Tanfa (FOTO)

09.10.2021. 18:46
Piše:
Srbija Danas
Izraelski avion / Izvor: Profimedia/ilustracija
Ostatak projektila sirijskih snaga PVO završio u Iraku

Kasno uveče 8. oktobra, niz izraelskih udara pogodio je najveću sirijsku vazdušnu bazu, poznatu kao T-4, u istočnom Homsu. U izjavi Sirijskoj arapskoj novinskoj agenciji (SANA), sirijski vojni izvor otkrio je da su napadi izvedeni iz jugoistočne sirijske oblasti Al-Tanf koju kontroliše koalicija predvođena SAD-om od 2016. Koalicija održava garnizon sa oko 200 vojnika u tom području.

NAPADNUT AERODROM "KRALJ ABDULAH" Ima mnogo povređenih

NAPADNUT AERODROM "KRALJ ABDULAH" Ima mnogo povređenih

NESTAO NOVINAR DOJČE VELEA! Izveštavao o pravima manjina, od sedmog oktobra mu se gubi svaki trag!

NESTAO NOVINAR DOJČE VELEA! Izveštavao o pravima manjina, od sedmog oktobra mu se gubi svaki trag!

- Oko 21.33 sati večeras je izraelski neprijatelj izveo vazdušnu agresiju iz pravca vojne oblasti Al-Tanf rafalom prema vazduhoplovnoj bazi T-4 u centralnom regionu - rekao je neimenovani izvor.

Sirijska protivvazdušna odbrana gađala je dolazeće izraelske projektile. Navodno je presretnuto nekoliko projektila. Ipak, vazdušna baza je pogođena. Prema vojnom izvoru SANA, šest sirijskih vojnika je ranjeno u izraelskim udarima. Vazdušna baza T-4 takođe je pretrpela materijalnu štetu.

Ovo je bio prvi izraelski napad na vazduhoplovnu bazu T-4, koja se nalazi u srcu Sirije, ove godine. 2. septembra prošle godine, niz izraelskih udara oštetio je glavnu pistu baze i uništio radarsku lokaciju.

Poznato je da su snage koje podržava Iran stacionirane u vazdušnoj bazi T-4. Godine 2019. Korpus Islamske revolucionarne garde preselio je svoj glavni centar za snabdevanje oružjem u Siriji sa međunarodnog aerodroma Damask u ovu bazu. Iste godine počeli su radovi na proširenju baze.

Novi napad na T-4 verovatno je bio deo izraelske vojne kampanje "Rat između ratova". Kampanja ima za cilj da istisne Iran i njegove saveznike iz Sirije, kao i da ih spreči u razvoju njihovih ofanzivnih sposobnosti. Nijedan od ovih ciljeva još nije postignut.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Prema nekim informacijama, u izraelskom napadu 8. oktobra na sirijsku vazdušnu bazu T-4 uništen je neidentifikovani cilj u blizini glavne piste baze, otkrivaju su satelitski snimci.

Fotografije, koje je na Tviteru objavila kompanija Aurora Intel, pokazuju tragove velike eksplozije na betoniranom delu aerodroma koji se nalazi na samom kraju glavne piste T-4. Cilj je možda bilo vozilo PVO, radarski sistem ili kontejneri za oružje.

Ujutru posle napada, ostatak projektila sovjetskog protivvazdušnog raketnog sistema S-200, jednog od nekoliko koje su snage sirijske vojske ispalile radi presretanja izraelskih projektila, pronađen je u zapadnom Iraku. Prema kanalu Sabereen News, projektil je pao u blizini položaja Jedinica narodne mobilizacije (PMU-Hašd al Šabi). Međutim, nema izveštaja o gubicima.

Izraelski napad na vazdušnu bazu T-4 u centralnoj Siriji možda je imao za cilj isporuku iranskog naoružanja ili vojne opreme. Više informacija o napadu verovatno će se pojaviti u narednih nekoliko dana.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Piše:
Srbija Danas
09.10.2021. 18:46
Pogledajte više