Krenula za mužem da bi spasila BRAK, pridružila se IS-u da bi spasila DETE, a onda je doživela PASJU SUDBINU (FOTO)

20.04.2018. 13:19
Piše:
Srbija Danas/CNN
Samanta Sali / Izvor: Foto: Facebook/Samantha Sally Elhassani
Sudba je stigla na granici Sirije i Turske

Amrička televizija Si-en-en u reportaži iz Sirije donosi priču o Samanti Sali, ženi koja se pridružila borcima tzv. Islamske države, gde je postala žena jednog od njihovih pristalica. Prema njenim rečima, život u kalifatu podrazumeva redovna silovanja, mučenja, nasilje i snimanje propagandnih videa za IS.

Sve je počelo nečim što je trebalo da bude godišnji odmor, kad je 2014. sa suprugom Musom Elhasanijem išla u Hong Kong. Par je planirao nakon toga da se preseli u Maroko da okrenu novu stranicu u životu i da im život bude jeftiniji. Nekoliko dana nakon početka putovanja zatekli su se u situaciji da na turskoj granici sa Sirijom, na ivici IS-ovih teritorija, moraju da odaberu nemoguće: Sali je stajala sa svojim sedmogodišnjim sinom, a njen suprug sa njihovom malom ćerkom. Naterali su je da bira - ili će se sa suprugom pridružiti IS-u i tako spasiti ćerku ili će ćerka predati IS-u i spasiti sina. Rekla je da je ići sa suprugom jer je to bio jedini način da sačuva oba deteta.

- Morala sam da odaberem da ću li gledati supruga kako odlazi u IS sa našom ćerkom ili ću im se sa sinom pridružiti - ispričala je Sali (32): - Možda više nikad ne bi videla svoju ćerku i kako bih onda živela sama sa sobom znajući da sam je tamo poslala.

Nju su novinari posetili u sirijsko-kurdskom pritvoru, gde se nalazila sa svojom decom nakon što je uhapšena sa članovima IS-a kad je ova teroristička organizacija izgubila kontrolu nad Rakom.

"Bila sam kao zatvorenik"

Njena priča počinje u Elkhartu u Indijani, gde je sa suprugom Elhasanijem radila u jednoj firmi za dostavu. Živeli su sa sinom kojeg je ona dobila u prvom braku sa jednim američkim vojnikom i sa ćerkom Sarom, koju je dobila u drugom.

Neće odlikovanje zemlje koja je "ROB Vašingtona": Asad vratio Francuskoj Legiju časti

Kako im je brak dugo bio klimav, Elhasani ju je varao i često su se svađali, predložio joj je da odu u njegov rodni Maroko, gde ona može da obavi mnogo jefitniju operaciju kolena koja joj je bila potrebna, a to mesto bi moglo da bude i njihov novi početak u kojem će popraviti svoj odnos i pomeriti se od problema. Sali kaže da joj se odluka činil dobrom zbog čega su zajedno otišli u Tursku gde joj je Musa kupovao poklone i odlazili su na romantične večere. Ali, na granicu Turske i Sirije došli su u pogrešno vreme - kad su se tamo regrutovale nove IS-ove pristalice - a Sali dan danas tvrdi da nije imala pojma da je to područje tako opasno.

Takođe, čim su stigli i prijavili se u hotel, sve se naglo promenilo, a naročito Elhasani. Rekla je da je sva romantika pre toga bila prevara da je dovuče u kalifat, budući da joj je po dolasku tamo branio da izlazi iz hotela "jer je napolju opasno".

- Bila sam mu kao pas. Postao je vrlo nasilan i ništa mu nisam mogla - priča Sali.

Saudijska Arabija bi da pošalje svoje trupe u Siriju, ali tu postoji JEDAN PROBLEM

Rekla je da se u tom trenutku mnogo plašila da zatraži razvod ili da mu kaže da planira da ga zatraži kada odu kući. Bilo je jasno da se Elhasani pridružio IS-u i da je od nje očekivao poslušnost. Budući da je bila žena koja je već imala jedan razvod iza sebe, još više su je maltretirali. Kaže da su je tukli, mučili, ograničavali joj kretanje i više puta silovali. Ostala je trudna, i kad je bila u trudnoći zatvorili su je u zatvor na tri meseca "zbog navodne špijunaže za SAD".

Kupili su dve devojke i jednog dečaka kao sluge

Nakon što su je oslobodili vratila se u malu kuću u kojoj je živela sa decom, a Elhasani se povremeno vraćao kući nakon borbi na IS-ovoj strani. Jednom joj je rekao da će joj kupiti slugu da joj bude lakše i da ne bude sama kući i odveo ju je na pijacu gde se preprodaju ljudski robovi. Rekla je da je tada videla Soad, 17-godišnjakinju koja je bila zatočena i prodavana za 10.000 dolara.

Sirijska vlada preuzela kontrolu nad gradom Dumairom

Molila ga je da je kupe novcem koji su doneli još iz SAD i odvela ju je kući.

- Nije me bilo briga za novac, morala sam da je spasim - priča Sali.

Ali suprug Elhasani uskoro je počeo da siluje tu devojku. Nakon toga je za još novca kupio drugu devojku, još mlađu, koja se zvala Bedrine. Kupili su i jednog dečaka Ahama koji im je bio sluga.

Asadov JURIŠ NA JUG: Podiže se NOVA TERORISTIČKA TVRĐAVA (MAPA)

Kad je pitaju da li joj je danas žao i da li se oseća krivom za silovanja tih devojaka, rekla je da su se ove stvari događale svuda i da je znala da će im ona, kad Elhasani pogine u borbi, pružiti šansu da se spasu.

Islamska država / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Niko ne zna kako je kad moraš da gledaš svog supruga kako siluje 14-godišnju devojčicu. I kad vam ona nakon toga dođe da je zagrlite i plače. I morate da joj kažete da će sve biti okej, da se samo strpi. Nikad se ne bih izvinila što sam dovela te devojke, one su imale mene da ih čuvam i ja njih da čuvaju mene - kaže Sali.

Suprug poginuo u borbi, a ona završila u zatvoru

Nakon još više brojnih odvratnih situacija, u kojima su joj borci IS-a tukli i decu, promena se dogodila kad je Raka bombardovana iz drona. U tom napadu poginuo je njen suprug zlostavljač Elhasani. Cela porodica pobegla je iz Rake polovinom prošle godine.

Ostale vesti iz Srije, Jemena i Iraka možete čitati klikom OVDE.

 

 

Piše:
Srbija Danas/CNN
20.04.2018. 13:19
Pogledajte više