KRVAVA KLANICA između džihadista: Jug Sirije poprište NAJBRUTALNIJIH okršaja do sada! (MAPA)

25.05.2018. 09:29
Piše:
Srbija Danas
sirijska vojska / Izvor: Profimedia
Zeleno svetlo za sirijsku vojsku

Veliki sukobi su izbili između militanata Slobodne sirijske vojske (FSA) i boraca Islamske države (IS) u provinciji Dara u južnoj Siriji. Prema izjavama, sukobi su u toku u naseljima Hait, Alašari i al-Šeik Sajad.

Situacija se razvija usled izveštaja o pregovorima između FSA i sirijske vlade o mogućem dogovoru o pomirenju u toj oblasti. Ako se ne postigne dogovor, sirijska vojska preti pokretanjem vojne operacije u toj oblasti.

Mirovni pregovori padaju u vodu? Pucnji i eksplozije odzvanjaju Darom, sirijska vojska uzvratila pobunjenicima

Dara / Izvor: Foto: Printscreen/syria.liveuamap.com

Trenutno, sirijsko-ruska delegacija i predstavnici lokalnih militanata pregovaraju o mogućem sporazumu o pomirenju u toj oblasti. Dogovor će omogućiti snagama sirijske vlade da povrate kontrolu nad tom zonom i da dozvole militantima da reše svoje probleme ili da se povuku u druga područja koja pripadaju militantima.

Pobunjenici napali pa zažalili: Žestoki sukobi na severu Hame (MAPA)

Islamska država / Izvor: Profimedia

Međutim, ukoliko se ne postigne dogovor, Sirijska arapska vojska (SAA) i njeni saveznici će biti primorani da sprovedu vojnu opciju. U ovom slučaju, granični prelaz Nasib i okolne oblasti će verovatno postati prva meta napredovanja SAA.

sirijska vojska / Izvor: Profimedia

Kao i uvek, vladine snage će se oslanjati na masovne artiljerijske i vazdušne udare i prednost u vojnoj opremi. Dana 23. maja Iran je zvanično objavio da snage te zemlje neće učestvovati u operaciji. Prema tome, Izrael neće imati opravdanja za eventualne napade protiv SAA na tom području.

KRVAVA noć u Deir ez Zoru: Poginulo 12 sirijskih vojnika prilikom američkog bombardovanja, Pentagon negira

FSA / Izvor: Profimedia

Čim se granični prelaz Nasib oslobodi, vladine snage će se fokusirati na militante koji se nalaze u blizini Golanske visoravni.

Vesti iz Dare pročitajte OVDE.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pročitati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas
25.05.2018. 09:29
Pogledajte više